Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Λιβύη: Οι Αμερικανοί σκέφτονται να βοηθήσουν τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ έναντι της ρωσικής απειλής…



Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι έστειλε πολεμικά αεροπλάνα στη Λιβύη για να στηρίξει τον αρχιστράτηγο Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Διοίκηση Αφρικής της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Μόσχα ενδέχεται να επιδιώκει να εγκαταστήσει βάσεις στις ακτές της Λιβύης, δημιουργώντας μια μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια στη νότια πλευρά της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «The Guardian».

Οι Αμερικανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες που όπως ισχυρίζονται πρόκειται για ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα που έχουν μεταμφιεστεί  στην αεροπορική βάση της ανατολική Λιβύης Αλ Τζούφρα, νότια της Σύρτης. Πιστεύεται ότι πρόκειται για MiG-29 περίπου οκτώ και στάλθηκαν στις 14 Μαΐου.


«Η αμερικανική κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα δεν έχει λάβει σαφή θέση σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, αλλά η εκτίμησή της για τη ρωσική επέμβαση και η δραματική προειδοποίηση σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ευρώπης μπορεί να οδηγήσει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να προσφέρει σαφέστερη υποστήριξη στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη», σημειώνει το δημοσίευμα.


Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες της Λιβύης δεν θεωρούν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη ως απειλή για την Ευρώπη, αλλά αποτρεπτικό στοιχείο εναντίον των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης,  για την εξουδετέρωση της απειλής του Χαλίφα Χαφτάρ, του οποίου οι δυνάμεις έκλεισαν ουσιαστικά τα πετρελαιοφόρα πεδία της Λιβύης και εμπόδισαν τις εξαγωγές.


Έχει ήδη αναφερθεί ότι μισθοφόροι υπό τη διοίκηση της Ομάδας Wagner, μιας ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, έχουν υποχωρήσει από τη δυτική Λιβύη, όπου υποστήριζαν την επίθεση του Χαφτάρ για την κατάληψη της Τρίπολης.


Οι δυνάμεις του Χαφτάρ, γνωστές ως Εθνικός Στρατός της Λιβύης, υπέστησαν μια σειρά ζημιών τον περασμένο μήνα και κατά την αναδιοργάνωση των αμυντικών τους γραμμών φαίνεται ότι έχουν αναγνωρίσει ότι η επίθεσή τους στην Τρίπολη έχει ανασταλεί.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίστηκαν ότι η υποχώρηση από την Ομάδα Wagner μπορεί να μην σημαίνει ευρύτερη ρωσική αποδέσμευση από τη Λιβύη, λέγοντας ότι τα ρωσικά αεροπλάνα σχεδιάστηκαν για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες της ομάδας.


Ο Αντρέι Κρασόφ, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Ρωσικής Δούμας, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ως ιστορία τρόμου των ΗΠΑ. 

Δήλωσε:


 «Οι πληροφορίες σχετικά με την αποστολή πολεμικών αεροπλάνων από τη Ρωσία στη Λιβύη δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Μια άλλη αμερικανική ιστορία τρόμου. Αυτό είναι ψευδές και παραπληροφόρηση παρόμοια με τις προηγούμενες διοικήσεις των ΗΠΑ».


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα υποστηρίζει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και πολιτικές συνομιλίες που θα καταλήγουν σε ενωμένες κυβερνητικές αρχές.


Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αξιολόγησαν ότι τα αεροπλάνα πέταξαν από τη Ρωσία μέσω της Συρίας, όπου βάφτηκαν για να αποκρύψουν τη ρωσική προέλευσή τους.


«Η Ρωσία προσπαθεί ξεκάθαρα να ξεπεράσει τις κλίμακες υπέρ της, στη Λιβύη», δήλωσε ο στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, διοικητής της αμερικανικής διοίκησης της Αφρικής.


 «Ακριβώς όπως τους είδα να κάνουν στη Συρία, επεκτείνουν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Αφρική χρησιμοποιώντας μισθοφόρους που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση όπως η ομάδα Βάγκνερ.


«Για πολύ καιρό η Ρωσία έχει συγκαλύψει ολόκληρη τη συμμετοχή της στη Λιβύη. Λοιπόν, δεν υπάρχει αμφιβολία τώρα. Παρακολουθήσαμε ότι η Ρωσία μεταφέρει αεροσκάφη τέταρτης γενιάς στη Λιβύη».

The Hellenic Information Team
             
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος