Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Ο Τσαβούσογλου μας ανακοίνωσε ότι έρχεται νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών “προσγειώνοντας” μας στην πραγματικότητα



Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου, μας ανακοίνωσε την επόμενη κρίση που μας ετοιμάζει η Άγκυρα. 

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι “η πολιτική των ανοιχτών συνόρων για όποιον πρόσφυγα και μετανάστη θέλει να φύγει από την Τουρκία, δεν έχει αλλάξει. Όποιος θέλει, μπορεί να φύγει”.

Απαντώντας στους ελληνικούς πανηγυρισμούς για μηδενικές ροές στο Αιγαίο, ο κ.Τσαβούσογλου μας “προσγείωσε”, λέγοντας ότι απλά “λόγω κορονοϊού δεν υπάρχουν μετακινήσεις”. Απ΄ όσα είπε, πολύ σύντομα αυτό θα αλλάξει και κάτι μας λέει , ότι αυτή η αλλαγή θα μας προκύψει στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν η Ελλάδα θα προσπαθεί να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από τον τουρισμό της.

Σωστά η ελληνική κυβέρνηση, επιχαίρει για τις σχεδόν μηδενικές ροές των τελευταίων εβδομάδων, γιατί πρέπει να τονωθεί το ηθικό του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος που με πενιχρά μέσα κάνει τη δουλειά του με αυταπάρνηση , όπως την έκανε πάντα. Το θέμα όμως είναι να μην “αυτοπαραμυθιάζεται” η κυβέρνηση ότι έλυσε το θέμα των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Οι αντοχές μας θα κριθούν όταν θα αρχίσει να εξελίσσεται το σχέδιο που ανακοίνωσε ο κ.Τσαβούσογλου. Γι΄ αυτό έστω και τώρα θα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ενισχυθεί το Λιμενικό Σώμα-Ακτοφυλακή, όπως μπορεί να ενισχυθεί. Καλό θα ΄ναι επίσης να απαιτηθεί -όχι να ζητηθεί απλά- η βοήθεια των Ευρωπαίων που πρέπει να καταλάβουν ότι “ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης” δεν είναι η αποστολή …κοντέϊνερ για να φιλοξενούμε κόσμο, όπως μας είπε χθες ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών. Αυτά είναι “καθρεφτάκια στους ιθαγενείς”. Να στείλουν δυνάμεις που θα ενισχύσουν τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας που όπως λένε και οι ίδιοι στις συμπονετικές δηλώσεις τους, είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Στον Έβρο μπορεί να υπάρξει πρόβλημα; Ενδεχομένως η Τουρκία θα ασκήσει πίεση κι εκεί, γνωρίζοντας όμως ότι δεν έχει καμία ελπίδα. Ωστόσο θα κρατά ανοιχτό και αυτό το μέτωπο για να προκαλεί φθορά στην Ελλάδα.