Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Αποκάλυψη CBS: Λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στην Τουρκία



Απελπισμένοι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία πουλάνε τα όργανά τους στη μαύρη αγορά μόνο και μόνο για να πληρώσουν το νοίκι τους, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CBS.
Στο ντοκιμαντέρ – ρεπορτάζ του CBS με τίτλο «Πώληση Οργάνων για Επιβίωση», η ανταποκρίτρια του δικτύου Χόλι Γουίλιαμς (Holly Williams) και ο παραγωγός Χαϊθάμ Μουσά (Haitham Moussa), ταξίδεψαν στην παραμεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία για να ερευνήσουν κατά πόσο αληθεύουν αναρτήσεις «αγγελίες» στο Facebook, οι οποίες προσφέρουν σε απελπισμένους πρόσφυγες χρήματα με αντάλλαγμα να πωλήσουν τα νεφρά ή το συκώτι τους.

Οι δημοσιογράφοι του CBS χρησιμοποίησαν κρυφές κάμερες και αποκάλυψαν την ύπαρξη μαύρης αγοράς λαθρεμπορίας ανθρωπίνων οργάνων.

Συχνά οι πρόσφυγες πέφτουν θύματα εξαπάτησης και λαμβάνουν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

Ο Άμπου Αμπντουλάχ έφυγε από τη Συρία πριν τέσσερα χρόνια εξαιτίας του πολέμου.

Επιβιώνει ως εργάτης μετάλλου στην Τουρκία με μηνιαίο μισθό μόλις 300 δολάρια.

Όταν διάβασε στο Facebook μια αγγελία αγοράς ανθρωπίνων οργάνων, λόγω της άθλιας οικονομικής του κατάστασης, συμφώνησε να πωλήσει το ένα νεφρό του για 10.000 δολάρια.

Όπως δήλωσε στο CBS, τελικά του έδωσαν τα μισά χρήματα από τα συμφωνηθέντα και το πρόσωπο με το οποίο έκανε τη συμφωνία εξαφανίστηκε, ενώ το τηλέφωνο με το οποίο επικοινωνούσαν τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Ο Αμπντουλάχ πρόσθεσε ότι μετά την επέμβαση δεν έλαβε καμία ιατρική φροντίδα και συχνά υποφέρει από πόνους.

Η Χόλι Γουίλιαμς μίλησε και με μια μητέρα τριών παιδιών, δίχως σύζυγο, την Ουμ Μοχάμεντ, η οποία πώλησε το μισό της συκώτι για 4.000 δολάρια.

Με τα χρήματα αυτά πλήρωσε τα ενοίκια στο σπίτι που μένει με τα παιδιά της.

Στην Τουρκία είναι παράνομο το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και οι δωρητές πρέπει να δηλώσουν ότι είναι στενοί συγγενείς των ατόμων που τα δίνουν.

Οι απελπισμένοι πρόσφυγες συμπληρώνουν έγγραφα όπου δηλώνουν ψευδώς συγγενείς.

Ο Αμπντουλάχ πιστεύει ότι ο άνδρας που πλήρωσε για το νεφρό του ήταν από την Ευρώπη.

Στο νοσοκομείο, όπου έγινε η επέμβαση, του ζητήθηκε 30 λεπτά πριν μπει στο χειρουργείο να δηλώσει εγγράφως ότι ήταν ξαδέλφια.