Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Κοζάνης Παύλος: ''Ο διάβολος τους έβαλε να κλείσουν τους Ναούς''



Κατά το χθεσινό κήρυγμά του, στη διάρκεια της Ιεράς αγρυπνίας απόδοσης του Πάσχα, στον Ι.Μ.Ν. Αγίου Νικολάου Κοζάνης,
ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος χαρακτήρισε ως έγκλημα το κλείσιμο των ναών, λέγοντας χαρακτηριστικά:
 ”Οι προσευχές του λαού του Θεού (έστω κεκλεισμένων των ναών), οι λειτουργίες, οι παρακκλίσεις του Αγίου Όρους, “αιχμαλώτισαν”, πολιόρκησαν (δεν βάζω τυχαία ρήματα) τη φιλανθρωπία του Θεού κι όπως πάντα έτσι και τώρα εσκέπασε. Κι η Παναγία μας που είναι η σκέπη του κόσμου άπλωσε το μαφόριό της και σκέπασε το έθνος μας, αλλά μωροί και τυφλοί, που να το δουν αυτό. Αυτοί ζουν στο δικό τους κόσμο. Στον κόσμο της απιστίας τους, της αθεΐας τους, στον κόσμο της παγκοσμιοποιήσεως, στον κόσμο του άθεου γαλλικού διαφωτισμού. Δεν το εύχομαι, επειδή είμαι κληρικός, αλλά αν δεν επιστραφούν (όπως ακούσατε στο ευαγγέλιο) κι να ιαθούν, θα τα βρουν όλα μπροστά τους. Σ’ αυτό έγκλημα που διέπραξαν να κλείσουν τους ναούς".

Στο ερώτημα, που θέτουν κάποιοι, τι έκανε η εκκλησία, από την πλευρά της, ώστε να μη συμβεί αυτό, δηλ. να μην κλείσουν οι ναοί, ο Μητροπολίτης, ανέφερε: "Δεν ειναι εύκολα τα πράγματα. Χρειάζεται υπευθυνότης, σοβαρότης, γιατί αν ένα κρούσμα, είχαμε μέσα σε ένα ναό, θα εσείετο το σύμπαν, πανηγύρια θα έκαναν μέσα στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα, σ’ άλλες πλατείες, οι άθεοι κι οι βλάσφημοι και δη οι απορρίπτοντες το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας – Θείας Κοινωνίας”.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος τόνισε: "Έκλεισαν τους ναούς, στο μεγαλύτερο, στο αγιότερο, στο ιερότερο, πνευματικό γεγονός. Έτσι τους έβαλε ο διάβολος. Τι κάναν όμως; Tίποτα! Δεν κέρδισαν τίποτα. Έστω κι έτσι οι ναοί, ο λαός έτρεξε, να κοινωνήσει. Nέοι άνθρωποι. Και την περασμένη Κυριακή στα Σέρβια, με συγκίνηση και δάκρυα, έβλεπα τα νέα παιδιά να έρθουν να κοινωνήσουν και να τους αφήνουν όλους αυτούς πίσω, που μας κάνουν τους προοδευτικούς.”
https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/37279-kozanis-paulos-o-diabolos-tous-ebale-na-kleisoun-tous-naous