Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Γερμανική υποκρισία: “Ειρηνοποιός” στη Λιβύη, συνεχίζοντας να πουλά όπλα σ΄ όσους συμμετέχουν στη πολεμική σύγκρουση



Αφότου φιλοξένησε τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη πριν από λίγους μήνες,
 η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε εξαγωγές όπλων αθροιστικής αξίας 331 εκατομμυρίων ευρώ σε χώρες που κατηγορούνται πως υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα της βόρειας Αφρικής, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011, 
προκύπτει από την απάντηση που έδωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας σε ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής στην Μπούντεσταγκ.

Μεταξύ της 20ής Ιανουαρίου και της 3ης Μαΐου, εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων αξίας 308,2 εκατομμυρίων ευρώ μόνο στην Αίγυπτο, διευκρίνισε το υπουργείο στην απάντησή του, που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξάλλου εξαγωγές όπλων αξίας 15,1 εκατ. ευρώ στην Τουρκία και 7,7 εκατ. δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όταν η γερμανική κυβέρνηση φιλοξένησε τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη τον Ιανουάριο, οι χώρες που εμπλέκονται υποσχέθηκαν πως θα έπαυαν να εφοδιάζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές με όπλα και μαχητές. Όμως οι ροές όπλων και πυρομαχικών συνεχίζονται προς την εμπόλεμη χώρα, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη — και υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη —Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ). Η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Ρωσία υποστηρίζουν τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι δύο πλευρές μάχονται για την εξουσία στη πετρελαιοπαραγωγική Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι με μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο του 2019, όταν ο στρατάρχης Χάφταρ διέταξε τα στρατεύματά του να κυριεύσουν την Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΣ.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ώστε η προσοχή να επικεντρωθεί στην προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, οι εχθροπραξίες συνεχίζουν να μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες.