Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Το ποίμνιο συμπαρίσταται στους διωκόμενους κληρικούς


Συμπαράσταση στον Πανιερώτατο Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο και τους άλλους 7 Ιερείς, που κρατούνται με την κατηγορία της μη τήρησης των μέτρων για τον κορωνοϊό,
κάνουν από το απόγευμα οι πιστοί.

Ο κόσμος, αφού μαζεύτηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου Όστρογκ, της πόλεως Νίκσιτς, στον όποιον τελέστηκε ο Παρακλητικός Κανόνας, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, αναχώρησε για να συναχθεί ειρηνικά έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου βρίσκονται οι κληρικοί.

«Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων κληρικών»

Την άμεση απελευθέρωση του Πανιερωτάτου Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννικίου και των επτά κληρικών που κρατούνται μαζί του, ζητά με επιστολή του το Επισκοπικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου.

«Ήταν μια ειρηνική, πνευματική και αξιοπρεπής πράξη, χωρίς καμία πολιτική σκοπιμότητα. Η εορτή του Αγίου Βασιελίου του Όστρογκ αποτελεί μια μεγάλη ημέρα για την πόλη αυτή, καθώς από το 1996 πραγματοποιείται λιτανευτική πομπή από τους κληρικούς με τη συμμετοχή του ποιμνίου. Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων μέτρων για την πανδημία, οι πιστοί συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα αρχικά στη Μονή του Όστρογκ και ακολούθως στο Νίκσιτς», αναφέρουν αρχικά στην ανακοίνωση.

Σχετικά με την ενέργεια της Αστυνομίας να προβεί στη προσαγωγή και στη συνέχεια στη σύλληψη του Πανιερωτάτου και των κληρικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της λιτανείας στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ στη πόλη του Νίκσιτς, τονίζουν: 

«Η Εκκλησία δεν είναι ενάντια στην εφαρμογή κάθε μέτρου που επιβάλει η πολιτεία. Αλλά είναι ενάντια στην εφαρμογή επιλεκτικών μέτρων που ως στόχο έχουν να την πλήξουν και μαζί με αυτή και τους πιστούς. Είμαστε ξαφνιασμένοι με αυτή την ενέργεια των Αστυνομικών Αρχών και για το λόγο αυτό απαιτούμε να απελευθερωθούν τόσο ο Επίσκοπος, όσο και οι κληρικοί που κρατούνται αδίκως. Είναι σαφές πως με τη δίωξη τους δημιουργείται μια ατμόσφαιρα που το μόνο που επιτυγχάνει είναι να διχάσει την κοινωνία. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε στον Θεό η δοκιμασία αυτή να λήξει άμεσα. Το ίδιο παρακαλούμε να πράξει και ο ευσεβής λαός μας.»