Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Ο Ερντογάν θα “μολύνει” την Αγιά Σοφιά στην μαύρη επέτειο της Άλωσης της Πόλης: Θα διαβαστεί απόσπασμα από το Κοράνι



Απόσπασμα από το Κοράνι θα διαβαστεί σήμερα στην Αγία Σοφία για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453
δήλωσε αδιάντροπα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη στο κανάλι OPEN, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το Κοράνι θα διαβαστεί μέσα ή έξω από την Αγία Σοφία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοινώνοντας χθες το σημερινό πρόγραμμα για την επέτειο της άλωσης, είπε ότι (σήμερα το βράδυ) “στο πλαίσιο της τελετής για την άλωση που διοργανώνει ο Υπουργείο Πολιτισμού μας, θα αναγνωστεί απόσπασμα από το Κοράνι για την άλωση, στην Αγία Σοφία και θα γίνει προσευχή”.


Ο Ερντογάν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της άλωσης, σήμερα το πρωί θα εγκαινιάσει το νοσοκομείο Σαντζάκτεπε, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθούν οι “Αγώνες για την Άλωση” του Ιδρύματος Τοξοβολίας και στη συνέχεια θα διαβαστεί απόσπασμα του Κορανίου στην Αγία Σοφία για την άλωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στην δήλωση αυτή σε χθεσινό του διάγγελμα, ανακοινώνοντας παράλληλα χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει φιέστα και έξω από την Αγιά Σοφιά. Συγκεκριμένα, το κρατικό TRT έχει στήσει ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας.

Στο χώρο αυτό προγραμματίζεται για το βράδυ της Παρασκευής ένα τηλεοπτικό σόου, με τα τείχη της Πόλης να πέφτουν, χωρίς κοινό όμως, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Πριν από ημέρες, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, είχε αναρτήσει μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας και την φράση: «Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ είχε γίνει γνωστό ότι παρά τις πιέσεις των ακραίων ισλαμιστών και των τουρκικών ΜΜΕ, ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, άλλαξε τα σχέδια που είχε ανακοινώσει πριν από δύο ημέρες.

Δηλαδή δεν θα πραγματοποιήσει την πρώτη προσευχή μετά την καραντίνα την Παρασκευή, 29 Μαΐου, στην πλατεία ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, αλλά στο τέμενος Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη.

«Έφτασε η ώρα… Την Παρασκευή 29η Μαΐου, την ημέρα που αποτελεί το σύμβολο της κατάκτησης, να κατακτήσουμε –πρώτα ο Αλλάχ- κι εκείνα τα τζαμιά», δήλωσε σε διαδικτυακή συνέντευξη.

Ο Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε ότι ο ίδιος έχει σκεφτεί να προΐσταται της μουσουλμανικής προσευχής και θα απευθύνει κήρυγμα προς τους Μουσουλμάνους που θα συγκεντρωθούν στην πλατεία του Σουλταναχμέτ, μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού, την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων που ανακοινώθηκαν στην Τουρκία μετά την ύφεση της πανδημίας, όλα τα τεμένη στην Τουρκία θα ανοίξουν την Παρασκευή, 29η Μαΐου, για προσευχή αλλά μόνο στον προαύλιο χώρο τους.

Ωστόσο, οι φανατικοί μουσουλμάνοι πιέζουν τον Τούρκο πρόεδρο να ανακοινώσει το άνοιγμα και της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή ειδική εκείνη την ημέρα που αποτελεί το σύμβολο της επικράτησης του Ισλάμ επί της Δύσης και του Χριστιανισμού.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το Έθνος έγραψε ότι μία άνευ προηγουμένου επίθεση εξαπέλυσε κατά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ισμέτ Μπουγιουκαταμάν, προειδοποιώντας τους Έλληνες για νέα Μικρασιατική Καταστροφή.

«Η συμβουλή μας προς το ελληνικό κράτος είναι να δέσει ένα λουρί στα εγγόνια εκείνων που διέπραξαν ελαφρά την καρδία τις σφαγές ενάντια στο τουρκικό έθνος μεταξύ του 1919 και 1922. Διαφορετικά, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το τουρκικό έθνος εξακολουθεί να διαθέτει συνεχιστές του Ατατούρκ και ότι αυτή τη φορά μπορεί να χρειαστεί να κολυμπήσουν μέχρι τη Σικελία».

Η γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τούρκος εθνικιστής αποτελεί απάντηση –όπως ισχυρίζεται- στις δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, και αυτοί οι αγνώμονες που έκαψαν την τουρκική σημαία επιτέθηκαν στον Ατατούρκ και το τουρκικό έθνος με το όνειρο για ένα “Κράτος του Πόντου” και αυτή η κωμωδία έχει μετατραπεί σε απύθμενο μίσος. Αλλά να μην έχει κανείς αμφιβολία: Θα μετατρέψουμε τα όνειρά τους σε εφιάλτη», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του εθνικιστικού κόμματος.

Συνεχίζοντας το παραλήρημά του, ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι πρόγονοι των σημερινών Ελλήνων είναι από εκείνους που γνωρίζουν καλά τις ανθρώπινες αρετές του τουρκικού έθνους και πως έζησαν ελεύθερα για αιώνες κάτω από την τουρκική κυριαρχία. Δεν έχει αιμορραγήσει ούτε μία μύτη ελληνική, εκτός από των εισβολέων Ελλήνων στρατιωτών, τους οποίους ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στραγγάλισε στους άγιους τόπους της πατρίδας», είπε ο Τούρκος πολιτικός.