Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Ο μισθοφόρος Ερντογάν εξυπηρετεί συμβόλαια θανάτου των μεγάλων δυνάμεων


Λιβύη: Τουρκικά αποσπάσματα θανάτου κυνηγούν τον γιο του Καντάφι - Βρετανικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν θέλει όλη τη χώρα
Ανεξέλεγκτη η Άγκυρα - Ποιος θα την σταματήσει από το να καταλάβει όλη την Λιβύη;
Σε κυνήγι του γιου του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, Saif al-Islam al-Gaddafi έχουν αποδοθεί οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Λιβύη και το ερώτημα είναι βέβαια ποιος θα σταματήσει την Τουρκία από το να καταλάβει όλη την  Λιβύη και να την χρησιμοποιήσει ως βάση κατά της Ελλάδας περικυκλώνοντας την χώρα μας με το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας».

Όπως αναφέρει το Africa News και ο "Εθνικός Στρατός της Λιβύης" οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εξαπολύσει μια επιχείρηση εντοπισμού του Saif Gaddafi στην νοτιοδυτική περιοχή του ορεινού συμπλέγματος που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης:


Στόχος η σύλληψή του ή η δολοφονία του προκειμένου να τερματίσουν τον πολιτικό του ρόλο στη χώρα, καθώς γνωρίζουν ότι συνιστά κίνδυνο για τα σχέδιά τους για ολοκληρωτικό έλεγχο της χώρας».

Όπως αναφέρουν στις αρχές Μαΐου οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μαζί με πράκτορες του Αλ Σάρατζ έκαναν επιδρομή στην πόλη Zintan η οποία βρίσκεται 136 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης προκειμένου να εντοπίσουν τον γιό του Καντάφι.

Η επιχείρηση απέβη άκαρπη και όπως αναφέρεται ο Saif Gaddafi βρίσκεται σε άλλη ασφαλή τοποθεσία και με ισχυρή φρουρά.

Τα σχέδια της Τουρκίας στην Λιβύη έχουν αρχίσει και απασχολούν έντονα τα δυτικά ΜΜΕ. Η βρετανική εφημερίδα Guardian  αναφέρει ότι οι Σύροι μισθοφόροι είναι μόνο ένα μέρος του σχεδίου της Άγκυρας για την κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στον 22χρονο Σύρο Wael Amr, ο οποίος μπήκε σε ένα αεροπλάνο για να ξεφύγει από την εμπόλεμη ζώνη στην Ιντλίμπ της Συρίας αλλά βρέθηκε να πολεμάει στην Λιβύη, για τον πόλεμο κάποιου άλλου.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι έχει κάνει αίτηση για στρατολόγηση στους Τούρκους στρατιωτικούς και εκεί του είχαν υποσχεθεί ότι θα ήταν στη γραμμή υποστήριξης ή στην ιατρική μονάδα με καλές απολαβές. Αντίθετα, τώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, με τον πόλεμο εκεί να είναι χειρότερος από αυτόν της Συρίας, με τις μάχες να δίνονται σώμα με σώμα σε στενούς δρόμους.

«Κάποιοι Σύροι είναι εδώ για τα λεφτά, κάποιοι ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τους Λίβυους ενάντια στην τυραννία. Αλλά προσωπικά δεν ξέρω γιατί η Τουρκία ζήτησε από την αντιπολίτευση της Συρίας να πολεμήσει στη Λιβύη. Δεν ξέρω τίποτα για αυτή τη χώρα, εκτός της επανάστασης εναντίον του Καντάφι», ανέφερε στην Guardian ο 22χρονος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Amr μαζί με περίπου 8.000-10.000 συμπατριώτες τους, βρίσκεται 2.000 χλμ. μακριά από το σπίτι τους, δουλεύοντας ως μισθοφόρος στη Λιβύη εξαιτίας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, του φιλόδοξου σχεδίου της Τουρκίας για κυριαρχία της ανατολικής Μεσογείου. 

Το δημοσίευμα μάλιστα τοποθετεί την εμπλοκή της Άγκυρας στον λιβυκό εμφύλιο ως το ζενίθ των προσπαθειών της για την εκπλήρωση των φιλοδοξών της σχεδίων. 

Την ίδια ώρα μαίνονται οι πόλεμοι σε Συρία και Υεμένη. Αλλά σε έναν κόσμο όπου η αμερικανική ισχύς βρίσκεται σε παρακμή, η Λιβύη αναδείχθηκε ως το πιο υποσχόμενο πεδίο για περιφερειακές δυνάμεις, οι οποίες επιδιώκουν να αποκομίσουν ένα μερίδιο από τα ερείπια της Αραβικής Άνοιξης.

Οι πολιτικοί Ισλαμιστές και οι νεο-Οθωμανοί παρατάσσονται από τη μια πλευρά, εναντίον Αράβων εθνικιστών και μονάρχων από την άλλη, σε ένα εκρηκτικό μείγμα που περιλαμβάνει πετρέλαια, μισθοφόρους, ιδεολογίες και γεωπολιτικές επιδιώκεις.

Η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Φαγιέζ αλ Σάρατζ αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά έχει ως συμμάχους την Τουρκία, το Κατάρ και σε κάποιο βαθμό την Ιταλία.


Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει τη στήριξη του Κοινοβουλίου στην ανατολική Λιβύη και ηγείται του «Εθνικού Στρατού της Λιβύης» (LNA). Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τη Γαλλία και παραστρατιωτικές οργανώσεις από Σουδάν και Συρία.

Φυσικά το δημοσίευμα  της βρετανικής εφημερίδας δεν αναφέρει καν την Ελλάδα, αφού η τελευταία δεν τολμά κυριολεκτικά να προχωρήσει σε κάποια μορφή βοήθειας προς τον Λίβυο στρατηγό.

Στο τέλος του 2019 ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, βλέποντας ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονταν κοντά στην κατάληψη της Τρίπολης, έκανε το αποφασιστικό βήμα να υποστηρίξει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υπογράφοντας με το Σάρατζ το περίφημο «λοξό» Τουρκολυβικό σύμφωνο για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και στρατιωτική συνεργασία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ινστιτούτου Sadeq, η κυβέρνηση Σάρατζ είχε έλλειψη στρατιωτικής και διπλωματικής βοήθειας αλλά σίγουρα δεν της λείπουν ακόμα οι πόροι από τα πετρέλαια.

Αυτή ήταν μια έξυπνη κίνηση της Άγκυρας:  υποστηρίζοντας την Τρίπολη, η Τουρκία επιδιώκει να πάρει πίσω δισεκατομμύρια δολάρια σε ημιτελή κατασκευαστικά συμβόλαια που υπογράφηκαν όταν βρισκόταν ο Καντάφι στην εξουσία, ενώ εξασφαλίζει την πρώτη θέση όσον αφορά στην ανοικοδόμηση που απαιτείται μετά από αυτό τον εμφύλιο.

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα είναι όλο και περισσότερο απομονωμένη από την παγκόσμια σκηνή και η επέμβαση στη Λιβύη είναι βαθύτατα αντιδημοφιλής στους Τούρκους ψηφοφόρους, ο τελευταίος τυχοδιωκτισμός Ερντογάν φαίνεται να αποδίδει καρπούς, αναφέρει χαρακτηριστικά το ίδιο δημοσίευμα.

Τα τουρκικά drones, τα στρατεύματα και οι Σύροι μισθοφόροι επί λιβυκού εδάφους, ανέκοψαν την επιτυχημένη πορεία του Εθνικού Στρατού της Λιβύης προς την Τρίπολη, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κατάληψη μιας σημαντικής αεροπορικής βάσης και της πόλης του al-Asabaa. Ο Χαφτάρ ανακοίνωσε έκτοτε μερική απόσυρση από τις πρώτες γραμμές της Τρίπολης.

Εντούτοις, σύμφωνα με την Guardian η Τουρκία θα μπορούσε να δει τη Γαλάζια Πατρίδα να αποτυγχάνει έαν παρασυρθεί βαθύτερα στις μάχες της Λιβύης, την ώρα που αντιμετωπίζει παράλληλα το καθεστώς και τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία καθώς και την επιρροή των ΗΑΕ στη Σομαλία και σε ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής.

Ενώ τα ΗΑΕ και η Ρωσία είναι δυσαρεστημένα με την απόδοση του Χάφταρ, υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται για να εγκαταλείψουν το LNA τώρα.

Τόσο η Τουρκία όσο και το LNA αντάλλαξαν απειλές την προηγούμενη βδομάδα, αλλά τίποτε δεν έχει κριθεί, σύμφωνα με την ανάλυση. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα ρωσικά μαχητικά μόλις προσγειώθηκαν στην ανατολική Λιβύη και είναι περισσότερα από αρκετά για να διαλύσουν τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Τόσο για την Άγκυρα όσο και τη Μόσχα, οι αναμνήσεις από την άνευ προηγουμένου τουρκο-ρωσική σύγκρουση στη Συρία είναι ακόμα νωπές.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι ενώ ο πόλεμος στη Λιβύη είναι τεράστιο ρίσκο, κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του ο Τούρκος πρόεδρος απέδειξε ότι δεν φοβάται να πάρει ρίσκα. Τα νερά της Μεσογείου «θερμαίνονται».