Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Μαυροβούνιο: «Ο λαός μας διώκεται και ξυλοκοπείται». Διώξεις εναντίον της Ορθοδοξίας [ΒΙΝΤΕΟ]



Με βόμβα έτοιμη να εκραγεί μοιάζει πλέον η κατάσταση στο Μαυροβούνιο, με τους πιστούς να έχουν βγει στους δρόμους
ζητώντας από τη κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις εναντίον της Ορθοδοξίας.
Αμεση αποφυλάκιση των Ιερέων
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:41
Ενδεικτικό της ειρηνικής 
Το ποτήρι της αγανάκτησης, ξεχείλισε μετά και την σύλληψη του Επισκόπου Νίκσιτς και Βουδίμλιε κ. Ιωαννίκιου, και άλλων επτά ιερέων το βράδυ της Τρίτης.
Χθες, δεκάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Νίκσιτς και σε άλλες περιοχές του Μαυροβουνίου διαδηλώνοντας ειρηνικά, και ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση των Ιερέων

Ενδεικτικό της ειρηνικής διάθεσης, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι ότι στις συγκεντρώσεις ήταν γονείς με τα παιδιά τους.

Η παρέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση, προκειμένου να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος και ακολούθησε ρίψη δακρυγόνων. Η κίνηση αυτή, ανέβασε την ένταση με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
ήταν γονείς με τα παιδιά τους.

Η παρέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση,
«Η αστυνομικές δυνάμεις και οι δικαστικές αρχές ξεπέρασαν κάθε όριο, υπάρχουν πολλά παιδιά μεταξύ των τραυματισμενων. Ο λαός μας διώκεται και ξυλοκοπείται απόψε» ο π. Γκόγικο, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και πρόσθεσε: «Τους καλούμε να σταματήσουν τη βίαιη συμπεριφορά σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Υπάρχουν πολλά παιδιά μεταξύ των τραυματισμενων απόψε. Όλοι αυτοί εκφράζουν την διαμαρτυρία τους ειρηνικά και με αξιοπρέπεια»


Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιδημιολογικη κρίση και ορισμένα υγειονομικά μέτρα για να αδικεί και να διώκει την Εκκλησία.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στο Μαυροβούνιο εκφράζει και ο Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. Με ανακοίνωση του Επισκοπικού Συμβουλίου του Πατριαρχείου της Σερβίας, καταδικάζεται έντονα η τελευταία δίωξη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο και η σύλληψη του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς και άλλων επτά ιερέων.
Η ανακοίνωση που είναι σε αυστηρή γλώσσα, τονίζει ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, πολεμά την Ορθοδοξία με το ψευδές πρόσχημα της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό.

«Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στο Μαυροβούνιο και ελπίζει ότι ο σερβικός λαός, όπως και πριν, θα ενεργήσει ειρηνικά και δεν θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κυβέρνησης, η οποία προφανώς θέλει μια σύγκρουση για να κατηγορήσει τη Σερβία, την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς της» τονίζεται.
Η κρισιμότητας της κατάστασης απασχολεί και την σερβική κυβέρνηση
Χθες, το πρωί ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς .


«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για τη σύλληψη του Επισκόπου Ιωαννίκιου και άλλων Ιερέων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο και εκφράζουν την ελπίδα ότι ο λαός θα ενεργήσει ειρηνικά και ήρεμα σε αυτές τις στιγμές που κανένα λογικό άτομο δεν θέλει αναταραχές και συγκρούσεις» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την επικοινωνία.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για την Λιτανεία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, ενός αγίου που είναι ιδίαιτερα αγαπητός στους Σέρβους και τιμάται κάθε χρόνο με μεγαλοπρέπεια.
Αν και αρχικά είχε αποφασιστεί η Λιτανεία να γίνει γύρω από τον ναό στο Νίκσιτς, το πλήθος του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί ζήτησε να επεκταθεί και στους δρόμους της πόλης.


Η λιτανεία της οποίας, προεξήρχε ο Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος προκάλεσε την παρέμβαση των αρχών, οι οποίες μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου, επεδίωξαν να προσάγουν βιαίως στο τμήμα τον Επίσκοπο Ιωαννίκιο και άλλους επτά Ιερείς.
«Με πιάνει ντροπή μερικές φορές που είμαι ελεύθερος που δεν είμαι στην φυλακή, λαμβάνοντας υπόψη τα όλα που συμβαίνουν. Μας συλλαμβάνετε την νύχτα σαν να είμαστε μαφιόζοι, κακούργοι, ενώ η χώρα μας είναι γεμάτοι μαφία, γιατί δεν πηγαίνετε να ψάξετε αυτούς;» δήλωσε ο Επίσκοπος.

Ο ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΝΟΜΟΣ

Ο Πατριάρχης Σερβίας υπενθύμισε ότι το αποκορύφωμα της εχθρικής στάσης του κράτους του Μαυροβουνίου απέναντι στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκίνησε με την υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου Νόμου για την Ελευθερία της Θρησκείας, αδιαφορώντας για τα αιτήματα της Εκκλησίας για ίση αντιμετώπιση σε σχέση με όλες τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες.
Αντιδρώντας στον νόμο αυτό, πριν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, η Ορθόδοξη Εκκλησία πραγματοποιούσε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας κάθε Πέμπτη και Κυριακή στους δρόμους της χώρας, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.


Υπό την πίεση αυτή, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τον διάλογο εκ νέου με την Εκκλησία συστήνοντας μια ειδική επιτροπή, ωστόσο πραγματοποιήθηκε μόλις μία συνάντηση κι εν συνεχεία όλα πάγωσαν εξαιτίας της πανδημίας.
«Το γεγονός ότι ο νόμος υιοθετήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους παρά τις αντιδράσεις τα λαού, κι ότι ο Επίσκοπος και οι Ιερείς συλλαμβάνονται και κρατούνται, είναι απλώς απόδειξη ότι το κράτος του Μαυροβουνίου διώκει τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», αναφέρει ο Πατριάρχης Σερβίας.
Σύμφωνα με τον νόμο το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας (ιστορικές μονές και εκκλησίες) που υπάγονται σήμερα στη Μητρόπολη Μαυρουβουνίου και Παραθαλασσίας του Πατριαρχείου της Σερβίας περνούν στον έλεγχο τους κράτους.
Η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 παρά την αντίθεση της Ρωσίας, αγνόησε τις αντιρρήσεις της Μόσχας αλλά και της πρώην συμμάχου της Σερβίας, και υιοθέτησε το νόμο, ο οποίος απαιτεί από τις θρησκευτικές κοινότητες να αποδείξουν την κυριότητα στους ναούς και τις εκτάσεις που κατέχουν.
«Ο νόμος για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Μαυροβούνιο δεν είναι δίκαιος», είχε τονίσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προσθέτοντας ότι αυτό επισήμανε και στον Πρόεδρο της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς, σε επιστολή που του είχε αποστείλει πριν λίγους μήνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε δηλώσει προ μηνών σε συνέντευξή του στον σερβικό ιστότοπο «kurir.rs» ότι η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύμφωνα με αυτόν, ο μοναδικός κανονικός Μητροπολίτης στο Μαυροβούνιο είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος και τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου» δεν θα λάβει ποτέ αυτοκεφαλία.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, περίπου το 71% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου είναι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι Σέρβοι αποτελούν περίπου το 29% του πληθυσμού.