Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

To Bella Ciao ακούστηκε αντί για προσευχή από τζαμιά στη Σμύρνη! Έρευνες για τους “αντάρτες



Οι τουρκικές αρχές άρχισαν σήμερα έρευνα αφού άγνωστοι παρεισέφρησαν στο σύστημα με το οποίο γίνεται το κάλεσμα για προσευχή στη Σμύρνη και μετέδωσαν
από τους μιναρέδες τζαμιών της πόλης το ιταλικό αντάρτικο τραγούδι «Bella Ciao».

Ο αντιφασιστικός αυτός ύμνος μεταδόθηκε χθες, Τετάρτη, το απόγευμα από τα μεγάφωνα πολλών τζαμιών την ώρα του εζάν, του καλέσματος για προσευχή που γίνεται πέντε φορές την ημέρα.

Η τοπική διεύθυνση της Ντιγιανέτ, της τουρκικής Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, επιβεβαίωσε το περιστατικό με ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στον λογαριασμό της στο Twitter και ανακοίνωσε πως άρχισε εσωτερική έρευνα ενώ κατέθεσε μήνυση στην αστυνομία.


Το Bella Ciao μεταδόθηκε αφού «άγνωστοι σαμποτάρησαν και παρεισέφρησαν παρανόμως στο σύστημα του καλέσματος για προσευχή», διευκρίνισε η Ντιγιανέτ.

Η εισαγγελία της Σμύρνης άρχισε έρευνα για το επεισόδιο αυτό, καθώς και σε βάρος χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως υπόπτων για «δυσφήμηση θρησκευτικών αξιών» επειδή το χειροκρότησαν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.


Η Σμύρνη, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αποτελεί προπύργιο των υποστηρικτών του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, καθώς και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης το οποίο ιδρύθηκε από τον «πατέρα» της σύγχρονης Τουρκίας, τον Μουσταφά Κεμάλ.

Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του AKP, του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, «καταδίκασε έντονα» αυτή την πειρατεία υπογραμμίζοντας στο Twitter πως «οι δράστες αυτής της απεχθούς πράξης θα βρεθούν».

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης καταδίκασαν επίσης αυτή την πειρατεία, χαρακτηρίζοντάς την «σκάνδαλο» και «ποταπή επίθεση εναντίον των τζαμιών».

Το επεισόδιο σημειώθηκε στη διάρκεια του ραμαζανιού, του ιερού μήνα νηστείας των μουσουλμάνων, και ενώ τα τζαμιά ήταν κλειστά επί δύο μήνες για να περιορισθεί η διάδοση του κορονοϊού στην Τουρκία.

Αφιερωμένο το βίντεο στον Ταγίπ Ερντογάν…