Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

''Εμφυτεύουν'' την Νέα Τάξη Πραγμάτων απο το Δημοτικό



Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Παιδεία: Παραμένουν οι μειωμένες ώρες στα θρησκευτικά έρχεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», το οποίο επιφέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.  Το σχέδιο νόμου αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του στην Επιτροπή, θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Στο πλαίσιο αυτό εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές στο υποχρεωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από το επόμενο σχολικό έτος (2020-21). Τα εργαστήρια δεξιοτήτων οργανώνονται σε 4 θεματικούς κύκλους (Ευ ζην, Περιβάλλον, Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη, Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία) και περιλαμβάνουν διάφορες επιμέρους θεματικές (ανά ηλικία), όπως π.χ. εθελοντισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικολογική συνείδηση, πρόληψη από εξαρτήσεις, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες κ.α.
Η εισαγωγή των δεξιοτήτων αυτών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ποικίλα σχολεία κατά η διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Ειδικότερα, το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης απασχόλησε επίσης τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στις 12 Μαίου.
Λαβούσα υπ’ όψιν της τα σχετικά με την συζήτηση «περί της εισαγωγής της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και την ένταξή της στις νέες θεματικές που θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα της διδασκαλίας των μαθημάτων και θα αποσκοπούν πρωτίστως στην καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων των μαθητών, στην ενίσχυση της ενταξιακής και συμπεριληπτικής εκπαιδευτικής πολιτικής εν γένει και στην διαμόρφωση πιο σφαιρικών προσωπικοτήτων των μαθητών», η ΔΙΣ εκφράζει την επιφύλαξη, την αγωνία και τον προβληματισμό της για την καταλληλότητα και τις επιπτώσεις των εν λόγω πρωτοβουλιών ως προς την επωφελή και ισορροπημένη αγωγή των παιδιών μας.

Παράλληλα, διατηρεί τις λίγες ώρες διδασκαλίας των θρησκευτικών στο δημοτικό που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται για δύο (2) ώρες στις Γ` και Δ` τάξεις και για μία (1) ώρα στις Ε` και ΣΤ` τάξεις.
Υπενθυμίζουμε ότι τα Θρησκευτικά διδάσκονταν πάντοτε επί δίωρο σε Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Η περικοπή της διδασκαλίας τους σε Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη από μία ώρα αντίστοιχα, ξεκίνησε προ τριετίας, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης
Οι ρυθμίσεις αυτες έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Θεολόγων της χώρας
Σε ό,τι φορά το Γυμνάσιο τα θρησκευτικά εντάσσονται στη δεύτερη ομάδα μαθημάτων, για τα οποία δεν πραγματοποιείται εξέταση στις προαγωγικές εξετάσεις στο τέλος κάθε έτους, μαζί με μαθήματα όπως η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, η Τεχνολογία και η Οικιακή Οικονομία.