Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

«Η Αίγυπτος διάλεξε να αγοράσει ρωσικά μαχητικά και όχι αμερικανικά επειδή… είναι καλύτερα»



Η Αίγυπτος θα γίνει ο τρίτος χρήστης του μαχητικού Su-35 διεθνώς, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda» και αυτό γιατί «τα ρωσικά μαχητικά είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά».


Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «το Su-35 κέρδισε τη μεγαλύτερη παραγγελία εξαγωγής στην ιστορία του. Αυτή τη φορά, η Αίγυπτος θέλει να αγοράσει 26 μαχητικά του είδους». Το κόστος της εκτιμάται σε περίπου $2 δις, με τις παραδόσεις των μαχητικών να ξεκινούν το 2020-2021.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Αίγυπτος στρέφεται προς τη Ρωσία για την ενίσχυση της αεροπορίας τα τελευταία χρόνια, μετά την υπογραφή σύμβασης αγοράς των MiG-29M/M2, με τα οποία μπορούν τα φέρουν τα ίδια όπλα. Τα ρωσικά μαχητικά παραλαμβάνονται, ώστε να αποσυρθούν τα γηρασμένα MiG-21/J-7.

Τα ρωσικά Su-35 θα αντικαταστήσουν τον στόλο των Mirage που διαθέτει το Κάιρο. Η επιλογή ήταν «εύκολη» σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή, καθώς τα «F-15 και F-16 που έφεραν στο τραπέζι οι ΗΠΑ δεν αγγίζουν την επιχειρησιακή δεινότητα των Sukhoi» αναφέρει.

Μέχρι σήμερα είχαν γίνει γνωστές δύο συμφωνίες για πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών Su-35. Τον Νοέμβριο του 2015 είχε υπογραφεί συμφωνία για την πώληση 24 μαχητικών Su-35 με την Κίνα, η αξία των οποίων υπερέβαινε το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για την συμφωνία αυτή είχαν επιβληθεί για πρώτη φορά αμερικανικές κυρώσεις στην Κίνα, με βάση τον αμερικανικό νόμο «για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων» (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act- (CAATSA).

Το 2018 η Ινδονησία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 11 μαχητικών Su-35 και, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ, είχε δηλώσει ότι δεν θα ακυρώσει την συμφωνία. Οι πρώτες παραδόσεις ρωσικών μαχητικών Su-35 στην Ινδονησία θα ξεκινήσουν το πιθανότερο στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020.

Αντιδράσεις και απειλές από τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, με επιστολή που έστειλαν την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μάρκ Εσπερ στον αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι, τον προτρέπουν να ακυρώσει τη συμφωνία για την προμήθεια των ρωσικών Su-35.

«Νέα σημαντική συμφωνία με τη Ρωσία θα περιπλέξει, τουλάχιστον, τη μελλοντική ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο», αναφέρεται, μαζί με την απειλή επιβολής κυρώσεων, στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα.

Η ρωσική επίσκεψη
Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προειδοποίησαν προσωπικά και τον επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου για τις ενδεχόμενες συνέπειες από την υλοποίηση της συμφωνίας.

Το δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας σημειώνει, επίσης, ότι τα προειδοποιητικά μηνύματα της Ουάσιγκτον στην Αίγυπτο συνέπεσαν με την επίσκεψη στο Κάιρο του ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Με πληροφορίες από: Αl-Μasdar Νews
https://www.onalert.gr/eksoplismoi/i-aigyptos-dialexe-na-agorasei-rosika-machitika-kai-ochi-amerikanika-epeidi-einai-kalytera/385860/