Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Επίσκοπος Ιωαννίκιος: οποίος θέλει να εξευτελίσει την πίστη μας, θα τον εξευτελίσει ο Θεός



Κατ΄αυτόν τον τρόπο ήθελαν να αποδυναμώσουν την πίστη μας. Μα, όχι!

Το βράδυ στις 17 Μαΐου ο αποφυλακισθείς Επίσκοπος Μπουντιμλιάν και Νίκσιτς Ιωαννίκιος αφίχθη στην κατοικία του στην Ιερά Μονή Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Μπεράν στο βόρειο Μαυροβούνιο.

"Καλωσορίσατε, Θεοφιλέστατε!"
"Καλωσορίσατε, Θεοφιλέστατε!"
Στο Μπεράν στον αποφυλακισθέντα Επίσκοπο επιφυλάχθηκε πανηγυρική υποδοχή από χιλιάδες κόσμου, που συγκεντρώθηκε έξω από τη Μονή. Μεταξύ των αναμενόντων ήταν πολλοί νέοι και παιδιά και ολόκληρες οικογένειες. Στο διπλανό χωράφι οι άνθρωποι με κατάλληλη κατάταξή τους σχημάτισαν χαιρετισμό «Καλωσορίσατε, Θεοφιλέστατε», ενώ στην ίδια τη Μονή τον Επίσκοπο υποδέχονταν παιδιά με λουλούδια και ιερός κλήρος. Αφού προσευχήθηκε στο Καθολικό της Μονής ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κόσμο.

Ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος απηύθυνε λόγο στους παρισταμένους 
Ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος απηύθυνε λόγο στους παρισταμένους 
– Είναι τιμή μου να χαιρετίσω όλους σας και να ευχαριστήσω για την αγάπη και την ένθερμη υποστήριξη, η οποία δεν συναντάται εύκολα. Εκφράζετε την υποστήριξη προς το Δεσπότη σας, και σας ευχαριστώ γι’αυτό, αλλά την εκλαμβάνω ως υποστήριξη προς την Εκκλησία, την πίστη και τα ιερά και τα όσια, τόνισε ο Θεοφιλέστατος.




Ο κόσμος υποδέχεται το Δεσπότη του έξω από τη Μονή Αγίου Γεωργίου στο Μπεράν στις 17 Μαΐου 2020
Ο κόσμος υποδέχεται το Δεσπότη του έξω από τη Μονή Αγίου Γεωργίου στο Μπεράν στις 17 Μαΐου 2020
– Είμαστε κληρονόμοι όσων υφίσταντο διωγμούς, φονεύονταν, φυλακίζονταν και εξευτελίζονταν, αλλά έμειναν αφοσιωμένοι στον Τίμιο Σταυρό. Το καθήκον μας είναι να τιμήσουμε τη θυσία τους και, εάν χρειασθεί, να πιούμε και το ποτήρι τους, υπογράμμισε ο Θεοφιλέστατος, προσθέτοντας ότι ο κόσμος ολόκληρος έμεινε έκπληκτος από τις λιτανευτικές πομπές και τον αγώνα των πιστών του Μαυροβουνίου. «Είναι το μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως και εύχομαι να αντέξουμε μέχρι τέλος με την αφοσίωσή μας στην Εκκλησία και την πίστη και τότε όλα θα πάνε καλά», ανέφερε.

Η υποδοχή του Επισκόπου Ιωαννικίου στο Μπεράν στις 17 Μαΐου 2020
Η υποδοχή του Επισκόπου Ιωαννικίου στο Μπεράν στις 17 Μαΐου 2020
Αναφερόμενος στις εξελίξεις του τελευταίου μήνα ο κ. Ιωαννίκιος υπενθύμισε τις ενέργειες των Αρχών του Μαυροβουνίου, που στόχευαν στη διάκριση σε βάρος των πιστών. Κατά τον Θεοφιλέστατο, οι Αρχές δεν έδωσαν άδεια να τελεσθεί η Ανάσταση κατά τρόπον κανονικό, παρόλο που η Εκκλησία ήταν πρόθυμη να εφαρμόσει όλα τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται εξαιτίας της επιδημίας.

– Είναι προσβολή του λαού που δεν του επέτρεψαν να εορτάσει πανηγυρικά τη μεγαλύτερη εορτή του, δηλαδή την Ανάσταση του Κυρίου. Κατ΄αυτόν τον τρόπο ήθελαν να αποδυναμώσουν την πίστη μας. Μα, όχι! Η δύναμη της πίστεώς μας είναι ο Σταυρός του Χριστού, πολύ συχνά ευρισκόμαστε στο Γολγοθά, αλλά ο Γολγοθάς ακολουθείται από την Ανάσταση! Ο Θεός οικονόμησε έτσι ώστε συνεχίζουμε να δοξάζουμε την Ανάσταση με τις παλλαϊκές μας συνελεύσεις, όπως ζήσαμε αυτά και σε αυτές τις ημέρες και την ημέρα μνήμης του Αγίου, σημείωσε ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος, τονίζοντας ότι ο πιστός λαός επιβεβαίωσε την αφοσίωσή του στην Εκκλησία και τώρα εορτάζει την Ανάσταση του Χριστού καλύτερα από ποτέ.



Ο Θεοφιλέστατος αποδοκίμασε τις Αρχές, οι οποίες καταπιέζουν τους κληρικούς και χρόνια πλέον πολεμούν κατά των ιερών για κάθε Ορθόδοξο Μαυροβούνιο εννοιών. Ακόμη υπενθύμισε τα περιστατικά της αστυνομικής βίας κατά των παιδιών και ανηλίκων στα πλαίσια των διαμαρτυριών: «Πολεμούν τα παιδιά και τους νέους, δέρνουν τους νέους και τα παιδιά μας, δίδουν εντολές για να διεισδύουν λαθραία σε τέτοιες συνελεύσεις οι προβοκάτορες, χρησιμοποιούν τα επαίσχυντα και βρώμικα μέσα τους κατά των νέων. Αίσχος που δέρνουν τα παιδιά και τους νέους!».

– Όσοι θέλουν να εξευτελίσουν την πίστη μας, θα τον εξευτελίσει ο Θεός. Εάν πορευόμαστε την οδό του Κυρίου, όποιος και να επιχειρήσει να μας εξευτελίσει, θα το βλέπουμε ως Γολγοθά του Χριστού και για μάς είναι η μεγαλύτερη ομολογία της πίστεως, τόνισε ο Ιεράρχης υπενθυμίζοντας ότι είναι εύκολο να πρεσβεύει κανείς την πίστη του σε καιρούς ειρήνης και ευημερίας, αλλά η πίστη και η αφοσίωση θέλουν επιβεβαίωση και στον καιρό δοκιμασιών, τις οποίες ο λαός του Μαυροβουνίου έχει συνηθίσει. «Άντεξε η πίστη, η αξιοπρέπεια και η τιμή του στους χαλεπότατους καιρούς και τις δοκιμασίες. Τώρα επανήλθαν αυτοί οι καιροί και οι δοκιμασίες και συνεπώς έχουμε και πάλι ένα μεγάλο στόχο, ώστε θα πρέπει να ορκισθούμε από κοινού ότι θα την πετύχουμε έντιμα και ευγενικά έναντι του λαού και των απογόνων μας», επεσήμανε ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος.

Η ελευθερία της πίστεως, κατά τον Θεοφιλέστατο, αποτελεί βάση κάθε ελευθερίας
Η ελευθερία της πίστεως, κατά τον Θεοφιλέστατο, αποτελεί βάση κάθε ελευθερίας
– Θα αγωνιζόμαστε υπέρ της ελευθερίας της πίστεως και υπέρ της ελευθερίας κάθε προσώπου, κάθε ψυχής και υπέρ κάθε άλλης ελευθερίας και δικαιοσύνης στη χώρα μας, προκειμένου να επικρατήσει η ευλογία του Θεού, η ειρήνη, η θεία και η ανθρώπινη δικαιοσύνη. Για να ενωθούμε, να εκδιώξουμε τους εγκληματίες, για να επιβληθεί η τάξη στη χώρα. Θα πρέπει να αγωνιζόμαστε! Όταν αγωνιζόμαστε υπέρ της ελευθερίας, επιτελούμε ένα δίκαιο έργο, διότι ο αγώνας υπέρ της ελευθερίας νοηματοδοτεί όλα τα άλλα, συμπεριλαμβανομένης και της ζωής μας. Δόξα τῳ Θεῳ ότι ελευθερωθήκαμε, εκλείπει ο φόβος! Ας επικρατήσουν η αγάπη και η ελευθερία, τόνισε ο Θεοφιλέστατος κ. Ιωαννίκιος απευθυνόμενος στο λαό.


Για άλλη μια φορά εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους πιστούς για την υποστήριξη ο κ. Ιωαννίκιος επιβεβαίωσε ότι όλοι μαζί με τον ευαγή κλήρο τους ευρίσκονται στην οδό του Θεού και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υπομείνουν κάθε εξευτελισμό για χάρη της δικαιοσύνης και της αλήθειας χωρίς να κλονισθούν. Θα πρέπει να αντέξουν, να νικήσουν και να απελευθερωθούν.

Μετά τη λήξη της πανηγυρικής υποδοχής πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό του Μπεράν.


Στις 12 Μαΐου ο Θεοφιλέστατος μαζί με ιερείς της επαρχίας τους συνελήφθη από την αστυνομία με αφορμή τη διοργάνωση της λιτανευτικής πομπής προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου του Οστρόγκ στο Νίκσιτς, ο οποίος τιμάται ιδιαιτέρως από πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας. Η σύλληψη του Επισκόπου προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών σε όλο το Μαυροβούνιο: οι πιστοί βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη διαφωνία τους με την αυθαιρεσία των Αρχών. Σε πολλές πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και καταγράφηκαν μάλιστα περιστατικά χρήσεως αστυνομικής βίας και δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών.

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστωφ

Pravoslavie.ru
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5204237116112913524#editor/target=post;postID=8902889463921768700
5/20/2020