Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός η μεγάλη ευκαιρία του Οικουμενισμού



Ο Μπουένος Αϊρες Ιωσήφ σε οικουμενική προσευχή για την πανδημία

Ο Μητροπολίτης Μπουένος Αϊρες Ιωσήφ, ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμμετείχε στην οικουμενική προσευχή που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό στο Μπουένος Αϊρες, προσκεκλημένος από το αρμόδιο Υπουργείο για τα θρησκευτικά θέματα.

Μετά από την προσευχή του Καρδιναλίου Mario Aurelio Poli, ο Μητροπολίτης Ιωσήφ εκφώνησε μια ευχή στην ελληνική γλώσσα και είπε μια προσευχή προς τον Κύριο για να σταματήσει η μάστιγα της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Συγκεκριμένα, την ημέρα της εθνικής εορτής της Αργεντινής, ο Μητροπολίτης Μπουένος Αϊρες Ιωσήφ έλαβε μέρος στο παραδοσιακό Te Deum –δοξολογία- στο Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό της Πρωτεύουσας, ιδιαίτερα προσκεκλημένος από το υπουργείο Λατρείας της χώρας, για να εκπροσωπήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Τον Μητροπολίτη Ιωσήφ υποδέχθηκε θερμά ο οικοδεσπότης, Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Αϊρες κ. Mario Aurelio Καρδινάλιος Poli, μαζί με τους Θεοφιλεστάτους βοηθούς του επισκόπους Joaquín Sucunza –πρωτοσύγκελο- και Enrique Eguía Seguí, και του Οσιολογιώτατου π. Alejandro Russo, προϊστάμενο του Ναού, αφού ελήφθησαν όλα τα υγειονομικά απαραίτητα μέτρα που επιβάλλει η Πολιτεία. Συμμετείχαν επίσης στην προσευχή η ραβίνος Σιλβίνα Τσεμέν, η πάστορας Wilma Rommel και ο μουφτής Abdel Nabi Alhifnawi.

Το κανονικό δοξολογικό πλαίσιο της τελετής αυτή τη φορά συγχωνεύτηκε με μια στάση βαθιάς και εγκάρδιας προσευχής, λόγω των συνθηκών που βιώνει η Αργεντινή και ολόκληρος ο κόσμος λόγω της πανδημίας Covid-19.

Σε ένα τελείως κενό Καθεδρικό Ναό, της «άνευ προηγουμένου» της φετινής εθνικής εορτής, προέστη ο Σεβασμιώτατος Καρδινάλιος, ο οποίος -ως είθισται- ήταν και υπεύθυνος για την παραδοσιακή ομιλία.

Το θέμα που επιλέχθηκε είχε ληφθεί από την ευαγγελική περικοπή της παραβολής του Καλού Σαμαρείτη, η οποία διαβάστηκε.

Αναφερόμενος στη σημασία του πλησίον, ο Καρδινάλιος τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο Ιησούς μάς διδάσκει ότι ο πλησίον δεν είναι απλώς 'ο γείτονάς μου'. Δεν είναι αυτός που επιλέγω, αυτός που προσαρμόζεται στο χρόνο μου και δεν διακόπτει τη ζωή μου, τα σχέδιά μου.

Ο πλησίον είναι μάλλον αυτός που παρουσιάζεται αυθόρμητα και χρειάζεται κάτι από μένα, αυτός που δεν αναμένεται, αυτός που διακόπτει την πορεία μου, διακόπτει το πρόγραμμά μου, διακόπτει τα σχέδιά μου, με κάνει να σταματώ και να υποκλίνομαι. Ολα θα εξαρτηθούν από το πώς τον κοιτάζουμε και πώς θα εφαρμόζουμε αυτό που υπαγορεύει η καρδιά».

Μετά από μια σειρά αιτήσεων και την ανάγνωση της Κυριακής Προσευχής, ο Μητροπολίτης Ιωσήφ ευλόγησε στην ελληνική γλώσσα και διάβασε μια ευχή ικετεύοντας τον Θεό για την εξάλειψη της πανδημίας.

Η τελετή μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση από την εθνική τηλεόραση και άλλα διαδικτυακά μέσα για όλη την χώρα.