Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Στην Αλβανία κάνουν ακόμα κουμάντο οι πράκτορες της κόκκινης Sigurimi

 
Τοπικά ΜΜΕ στην Αλβανία γράφουν ότι οι κατάσκοποι της κομμουνιστικής τυραννίδας είναι ενεργοί και υπηρετούν το καθεστώς του Έντι Ράμα.
  
«Οι κατάσκοποι της πρώην κομμουνιστικής υπηρεσίας, της κρατικής ασφάλειας, εξακολουθούν να υπηρετούν», γράφουν αλβανικά ΜΜΕ.
«Αυτή τη φορά όχι για λογαριασμό του πρώην κομμουνιστικού συστήματος, του οποίου υπήρξαν επίσημα στελέχη.
»Αλλά του σημερινού, για την επικράτηση του οποίου συνεισφέρουν», αναδημοσιεύει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σε θέσεις κλειδιά στην Αλβανία

Αρκετοί έχουν απομακρυνθεί από τις υπηρεσίες τους.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους μισούς εξακολουθούν να είναι παράγοντες του δημοσίου βίου.
Υπηρετούν ως εισαγγελείς, δικαστές, δικηγόροι, αστυνομικοί κλπ.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει την επιστροφή εννέα πρώην αξιωματικών της Κομμουνιστικής Ασφάλειας του Κράτους (Sigurimit të Shtetit komunist) στην Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (SHISH).
Τη χαρακτηρίζει ως πράξη σκανδαλώδη.
Το Δημοκρατικό Κόμμα δημοσιεύει τα ονόματά τους καθώς και τα εξής:
«Αφού η κυβέρνηση διόρισε όλους τους απογόνους του Πολιτικού Γραφείου (του κομμουνιστικού κόμματος), οι στενοί φίλοι του Έντι Ράμα επέστρεψαν σε σημαντικές θέσεις στη Διοίκηση της Κρατικής Ασφάλειας.
»Η κρατική αστυνομία διευθύνεται τώρα από επικεφαλής που ήταν πρώην αξιωματικοί της Κομμουνιστικής Ασφάλειας του Κράτους και συνεργάτες αυτής…».

Αποκαταστάθηκαν 534 πράκτορες της τυραννίδας

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την «αποκατάσταση» 534 ατόμων που υπηρετούν στις τάξεις της Κρατικής Αστυνομίας.
Είναι ένας σχετικά μεγάλος αριθμός «αποκατασταθέντων» δεδομένου ότι η κομμουνιστική μυστική υπηρεσία απασχολούσε περίπου 1700 άτομα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα ασφαλιτών του κομμουνιστικού καθεστώτος που προσλήφθηκαν εκ νέου sτις δομές ασφαλείας της Υπηρεσίας Πληροφοριών και στην Κρατική Ασφάλεια σε πολλές πόλεις της Αλβανίας για συλλογή πληροφοριών στο εσωτερικό της χώρας, όπως στο Ελμπασάν, Δυρράχιο, Τίρανα κλπ.

Μπουγιάρ Σέσι και Sigurimi

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταγγέλλει ότι αξιωματικοί και πρώην συνεργάτες της Sigurimi υπηρετούν σήμερα στην Αλβανία στις Μυστικές Υπηρεσίες και το Ανώτατο Συμβούλιο Εισαγγελίας
Τις τελευταίες ημέρες, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης κατηγόρησαν τη Γενική Εισαγγελέα Άρτα Μάρκου ότι κατά παράβαση του καθήκοντός της, δεν έκανε τις εξακριβώσεις που απαιτεί ο Νόμος, όσον αφορά το μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εισαγγελίας Μπουγιάρ Σέσι.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Μπουγιάρ Σέσι ήταν συνεργάτης των πρώην Μυστικών Υπηρεσιών του κομμουνισμού – Sigurimi.
Ο αλβανικός νόμος δεν το επιτρέπει.
Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης ζήτησε την απαλλαγή από τα καθήκοντά της της Άρτα Μάρκου, γι΄ αυτή την παράβαση, όπως τη χαρακτηρίζει.
Ο ίδιος ο Σέσι αρνείται ότι υπήρξε συνεργάτης της Sigurimi και θεωρεί την υπόθεση ως μια στημένη ιστορία.
Η εφημερίδα ΜΑΡΟ αναφερόμενη στο θέμα, σχολιάζει ότι η λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου της Εισαγγελίας τίθεται σε αμφισβήτηση, ένα μήνα μετά τη συγκρότησή του.
Και αυτό, διότι ένα από τα μέλη, ο Μπουγιάρ Σέσι, κατηγορείται ως συνεργάτης της Sigurimi.
Παράλληλα, για πέντε ακόμα μέλη -για τα οποία η απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αξιολόγησης ήταν θετική- ξένοι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιχείρησης Εποπτείας έχουν ασκήσει έφεση εναντίον της θετικής απόφασης της Επιτροπής.

Έπιασαν ξανά δουλειά οι παλιοί πράκτορες

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενκελέϊντ Αλιμπέαϊ, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι κατά παράβαση του Νόμου, προώθησε σε διευθυντικές θέσεις στις σημερινές Μυστικές Υπηρεσίες Αλβανίας – SHISH, εννέα πρώην αξιωματικούς των πρώην Μυστικών Υπηρεσιών του Κομμουνισμού – Sigurimi.
Οι αλβανικές εφημερίδες έδωσαν και τα ονόματά τους.