Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Αμερικανοί κατάσκοποι Vs Τραμπ

 
Στους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν οι υπηρεσίες πληροφοριών και αντικατασκοπείας της χώρας κατά την ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντικατασκοπείας (DNI) Dan Coats σκιαγράφησε τον επικίνδυνο κόσμο, ερχόμενος σε αντίθεση με την αισιόδοξη άποψη της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα και την απαισιόδοξη άποψη του Λευκού Οίκου για το Ιράν, καθώς και τους κινδύνους που προέρχονται από τη Ρωσία.


Ο διευθυντής της DNI, Dan Coats, επεσήμανε την επικρατούσα άποψη ότι «Κίνα και Ρωσία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές παρεμβάσεις για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ώρα που ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ επιδιώκουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία».






Τις απόψεις τους εξέφρασαν επίσης ο διευθυντής του FBI Christopher Wray, η διευθύντρια της CIA Gina Haspel, ο επικεφαλής του Πρακτορείου Αμυντικής Αντικατασκοπείας (Defense Intelligence Agency) στρατηγός Robert Ashley, ο επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας (NSA) στρατηγός Paul Nakasone και ο διευθυντής Εθνικής Γεωδιαστημικής Αντικατασκοπείας (Geospatial-Intelligence Agency, NGA) Robert Cardillo.


«Η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται για να αμφισβητήσουν την αμερικανική ηγεσία στον κόσμο, υπονομεύουν δημοκρατικές κυβερνήσεις, προσπαθώντας να κερδίσουν στρατιωτική και τεχνολογική ανωτερότητα» επεσήμαναν την Τρίτη στις καταθέσεις τους στη Γερουσία οι επικεφαλής των τομέων αντικατασκοπείας και ασφάλειας των ΗΠΑ.


Στις καταθέσεις τους υπογραμμίσθηκε επίσης η απόσταση ανάμεσα στις διαπιστώσεις της αμερικανικής αντικατασκοπείας και του προέδρου Τραμπ σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το Ιράν και οι σχέσεις με τη Ρωσία.


Η διευθύντρια της CIA Gina Haspel, ο επικεφαλής του FBI Christopher A. Wray κι άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής αντικατασκοπείας, οι οποίοι κατέθεσαν επίσης, συμφώνησαν με τον Coats στα κυριότερα ζητήματα. Ιδιαίτερα όσον αφορά στους κινδύνους από τις ρωσικές επιθέσεις στον αμερικανικό κυβερνοχώρο, με στόχο τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2020 και τη συνεχιζόμενη απειλή από το Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΙSIS) κι άλλες τρομοκρατικές ομάδες.


Ο Coats, ο οποίος μίλησε εκπροσωπώντας σε γενικές γραμμές και τους άλλους αξιωματούχους, περιέγραψε τους κινδύνους για την αμερικανική ασφάλεια, επικεντρώνοντας στη Ρωσία, στην Κίνα, στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα.


Όπως είπε, η Βόρεια Κορέα δεν φαίνεται πρόθυμη να εγκαταλείψει ολοκληρωτικά το πυρηνικό της πρόγραμμα και την παραγωγή πυραύλων, επειδή η ηγεσία της θεωρεί πως είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του καθεστώτος.


Η απόσταση ανάμεσα στις εκτιμήσεις της αμερικανικής αντικατασκοπείας και του Λευκού Οίκου επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς που έχουν προκαλέσει έντονους διαξιφισμούς στο Καπιτώλιο.
Επισημαίνεται πως ουδείς από όσους κατέθεσαν αναφέρθηκε σε «επικίνδυνη κρίση» στα σύνορα με το Μεξικό, την ύπαρξη της οποίας υποστηρίζει μετ' επιτάσεως ο Λευκός Οίκος, έχοντας δημιουργήσει ατμόσφαιρα έκτακτης ανάγκης.


Ο Coats επεσήμανε μόνον ότι ελπίζει το Μεξικό να συνεργασθεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την καταπολέμηση των βιαιοτήτων και την προώθηση ναρκωτικών ουσιών, σνομπάροντας προφανώς τις απόψεις Τραμπ περί οικοδόμησης τείχους κατά μήκος των συνόρων κ.λπ.


Οι αξιωματούχοι ασφάλειας των ΗΠΑ επεσήμαναν ακόμη πως οι τζιχαντιστές, παρά τις απώλειές τους, είναι σε θέση να προκαλέσουν επιθετικές ενέργειες και στις ΗΠΑ και πως το ΙSIS είναι μια υπό διαμόρφωση οργάνωση και όχι μία πλήρως αφοπλισμένη δομή.


Για το Ιράν κατατέθηκε πως λειτουργούσε με βάση τη συμφωνία για τα πυρηνικά και, όπως είπε η διευθύντρια της CIA Gina Haspel, οι ηγέτες του εξετάζουν πλέον να απομακρυνθούν από τους όρους για τη μη παραγωγή πυρηνικών όπλων, αφού πλέον οι ΗΠΑ έχουν ακυρώσει τη διμερή συμφωνία που υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και γιατί δεν προβλέπεται να αρθούν τα οικονομικά αντίποινα που έχει επιβάλει η διοίκηση Τραμπ και τα οποία προκαλούν νέα προβλήματα στην Τεχεράνη.


Η κατάθεση Coats
Η κατάθεση Coats



Την περασμένη εβδομάδα, ο Coats, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη έκθεσή τους προς τη Γερουσία, είχε επισημάνει πως η εθνική στρατηγική απομακρύνεται από τον κύριο στόχο που είναι η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, εστιάζοντας πλέον στη Ρωσία και στις άλλες χώρες που θεωρούνται γεωπολιτική απειλή για τις ΗΠΑ.

Πληροφορίες από Washington Post
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης