Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Επικεφαλής υπ. πληροφοριών Ρωσίας: Το Λονδίνο καταστρέφει στοιχεία για την υπόθεση Σκριπάλ

 
Το Λονδίνο καταστρέφει αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση Σκριπάλ, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας «SVR», κάνοντας λόγο για «βρώμικη πρόκληση».
Ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε ότι το Λονδίνο καταστρέφει αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με την υπόθεση Σκριπάλ.
«Πρόκειται για μια βρώμικη πρόκληση από τις βρετανικές αρχές διότι είναι σαφές ότι προσπαθούν συνεχώς να καλύψουν τα ίχνη του εγκλήματος που διαπράχθηκε και να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία. Άρχισαν να το κάνουν τη στιγμή που συνέβη το περιστατικό. Χωρίς να αναφέρω το γεγονός ότι κρατούν μυστικό το πού οι πολίτες μας Γιούλια Σπρίπαλ και ο πατέρας της βρίσκονται τώρα. Γιατί τους κρύβουν;» δήλωσε ο Ναρίσκιν, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις κυρώσεις σε βάρος δύο Ρώσων για τη φερόμενη εμπλοκή τους στην υπόθεση.
Ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκριπάλ βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι σε εμπορικό κέντρο στο Σάλσμπερι, στη Βρετανία, στις 4 Μαρτίου. Το Λονδίνο σχεδόν αμέσως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν δηλητηριαστεί από φερόμενο ρωσικό νευρο-παράγοντα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πραγματοποιήσει την επίθεση.
Η Μόσχα, από τη μεριά της, τόνισε ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει την οποιαδήποτε απόδειξη ότι Ρώσοι εμπλέκονται στην υπόθεση.
Στις 19 Δεκεμβρίου, το αμερικανικό υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε επιβάλει κυρώσεις στους Ρώσους υπηκόους Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ για φερόμενη εμπλοκή τους στην επίθεση εναντίον των Σκριπάλ.
Νωρίτερα, η ερευνητική ομάδα Bellingcat είχε ισχυριστεί ότι είχε αναγνωρίσει τον Μποσίροφ ως συνταγματάρχη ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και είχε προτείνει ότι ο Πετρόφ ήταν στην πραγματικότητα στρατιωτικό γιατρός.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε το επίμαχο δημοσίευμα για τη φερόμενη ταυτότητα των δύο αντρών ως «ψεύτικες ειδήσεις» (fake news) που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει την προσοχή του κοινού από το τι συνέβη στο Σάλσμπερι.
https://sputniknews.gr/kosmos/201901171928459-londino-katastrefei-stoixia-skripal/