Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Χιλιάδες Σέρβοι στους δρόμους για να υποδεχτούν τον Πούτιν - Ανακοίνωσε επένδυση 1,4 δις δολαρίων για τον Turkish Stream (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Χιλιάδες Σέρβοι πολίτες υποδέχτηκαν θερμά στο Βελιγράδι τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σερβία.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι ηΡωσία είναι διατεθειμένη να επενδύσει περίπου 1,4 δις δολάρια στις ενεργειακές υποδομές της Σερβίας ώστε να φθάσει στην χώρα αυτή η γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Θα επενδύσει 1,4 δισ. δολάρια στην Σερβία για τον Turkish Stream

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom neft, η οποία όπως είπε ως «κύριος επενδυτής της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας, έχοντας επενδύσει στη θυγατρική της στην Σερβία περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια προτίθεται να επενδύσει έως το 2025 ακόμη 1,4 δις δολάρια.
Ο Ρώσος πρόεδρος ωστόσο επεσήμανε ότι «το έργο αυτό το ετοιμάζουμε, θα έλεγα ότι πρακτικά το ξεκινάμε, αλλά σε τελική ανάλυση όλα θα εξαρτηθούν και από άλλες χώρες, και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το πόσο θα είναι σε θέση να υπερασπίσουν τα κυρίαρχα εθνικά τους συμφέροντα στον διάλογο που διεξάγουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα, αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική της συνέχισης του αγωγού φυσικού αερίουστην Ευρώπη. «Έτσι λοιπόν θα συνεργαστούμε και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Θερμή υποδοχή από δεκάδες χιλιάδες Σέρβους 

Νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης (17/01) ο Βλάντιμιρ Πούτιν έφτασε το μεσημέρι στο Βελιγράδι όπου στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο ομόλογος του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Κατά την άφιξή του με στρατιωτικές τιμές, συνοδεύοντας μάλιστα με μαχητικά αεροσκάφη της σερβικής αεροπορίας, το προεδρικό αεροσκάφος του Ρώσου Προέδρου.
 

Στην συνέχεια οι δύο πρόεδροι κατευθύνθηκαν στο μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους το 1944 κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους ναζιστές και κατέθεσαν στεφάνι.
Αυτή τη στιγμή διεξάγονται κατ' ιδίαν συνομιλίες των δύο προέδρων όπως και σε επίπεδο αντιπροσωπειών, στο κυβερνητικό κτήριο «Παλάτι Σερβίας» στο νέο Βελιγράδι όπου έγινε και η επίσημη τελετή υποδοχής.
Μόλις ολοκληρωθούν οι συνομιλίες θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου και στην συνέχεια οι πρόεδροι Βούτσιτς και Πούτιν θα μεταβούν στον ναό του Αγίου Σάββα. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κτήτορας του Ναού και έχει χρηματοδοτήσει την εικονογράφηση με ψηφιδωτά του τρούλου και του εσωτερικού χώρου