Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Στην Αλβανία το εμπόριο ναρκωτικών συνεισφέρει 4 δισ. ετησίως στο ΑΕΠ

 
Την Αλβανία αποκαλεί ως «Κολομβία της Ευρώπης» η βρετανική εφημερίδα Independent, σε άρθρο της για την παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών από τα αλβανικά καρτέλ ναρκωτικών.
  
Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας ασχολείται με το δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη.
Χαρακτηρίζει την Αλβανία ως «Κολομβία της Ευρώπης», καθώς έχει καθιερωθεί ως η έδρα της εμπορίας ναρκωτικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Διακινούν ναρκωτικά από Τουρκία έως Ολλανδία

Το άρθρο σημειώνει ότι οι αλβανικές συμμορίες είναι οι πιο ισχυρές στον κόσμο στην ηρωίνη και την κοκαΐνη.
Οι Αλβανοί διακινητές αγοράζουν τις Αρχές από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας μέχρι αυτές της Σμύρνης στην Τουρκία.
Έτσι καθίσταται δυνατή τη μετακίνηση των ναρκωτικών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μαριχουάνα φέρνει στην Αλβανία περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της.
Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη έναν αξιωματούχο της ΕΕ, σημειώνει ότι η Αλβανία δεν είναι τόσο το κέντρο καλλιέργειας, αλλά το κέντρο συγκέντρωσης και διανομής.

Ξεπλένουν τα χρήματα στις οικοδομές

Σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα χρήματα των ναρκωτικών ξεπλένονται σε πολυτελείς οικοδομές κατά μήκος της ακτής και στην πρωτεύουσα.
Αλβανικά δημοσιεύματα στο παρελθόν, όπως και η αντιπολίτευση, έχουν καταγγείλει ότι τα καρτέλ ξεπλένουν τα χρήματα από τα ναρκωτικά οικοδομώντας.

Στο «στόχαστρο» το φιλέτο της Χειμάρρας

Στο στόχαστρο των ίδιων κυκλωμάτων βρίσκονται και τα παραλιακά οικόπεδα «φιλέτα» στη Βόρεια Ήπειρο που ανήκουν κυρίως σε Έλληνες μειονοτικούς.
Η Χειμάρρα είναι η τελευταία ελληνική πόλη που αντιστέκεται στην άλωση.
Στα σχέδια του καθεστώτος είναι να «αναπλαστεί», δηλαδή αφενός μεν να αφελληνιστεί και αφετέρου να γίνει το πλυντήριο των χρημάτων από ναρκωτικά.