Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Υβριδικό το κράτος των Σκοπίων, λίγο απ'όλα

 
Η κυβέρνηση των Σκοπίων άρχισε να χρησιμοποιεί την αλβανική γλώσσα
Η κυβέρνηση της «Μακεδονίας» έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έναρξη της πρακτικής εφαρμογής του νόμου για τη χρήση των γλωσσών,  κυρίως της αλβανικής γλώσσας.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μουχάμεντ Χότζα δήλωσε ότι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, οι Αλβανοί υπουργοί παρέδωσαν για πρώτη φορά τις ομιλίες τους στα αλβανικά.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι με τη χρήση των γλωσσών των εθνικών κοινοτήτων παρέχεται μια νομική λύση που αποτελεί ταυτόχρονα παράδειγμα της δέσμευσης των θεσμών όχι μόνο με δηλωτικό τρόπο, αλλά και στην πράξη για να δώσει τη δυνατότητα στις εθνικές κοινότητες να έχουν το δικαίωμα χρήσης της γλώσσας τους.

Αλλάζουν όλες οι πινακίδες και ονομασίες δημόσιων υπηρεσιών
 
Η κυβέρνηση έχει λάβει επίσης απόφαση για να κινηθεί η διαδικασία για την εφαρμογή του νέου ονόματος του κράτους «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
 
Σε όλα τα ιδρύματα κεντρικού επιπέδου, όπως η κυβέρνηση, τα υπουργεία, το κοινοβούλιο, στα σύνορα και σε άλλα όργανα, οι πινακίδες θα πρέπει να αντικατασταθούν με το νέο όνομα του κράτους, ενώ ένα τέτοιο βήμα θα προταθεί στα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Οι πινακίδες θα είναι επίσης και στα αλβανικά, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Οι κυβερνητικές αποφάσεις στα Σκόπια λήφθηκαν αρκετές ημέρες μετά την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνία που επέλυσε την 27χρονη διαφορά του ονόματος.
Η συμφωνία που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018, απελευθέρωσε τη διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και αναμένετα να οδηγήσει σε έναρξη συνομιλιών για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει η αλβανική των Σκοπίων Ζουρνάλ.