Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Οι τζιχαντιστές της Συρίας οι σύμμαχοι του “Σουλτάνου” Ερντογάν μετά το “άδειασμα” των Αμερικανών!

 
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν να κάνει "ανοίγματα" προς τη Ρωσία αυτήν την περίοδο που προετοιμάζονται οι επιχειρήσεις
 εκκαθαρίσεων των Κούρδων στα νότια σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, έπειτα από την απόσυρση των Αμερικανών.

Ωστόσο, εκτός από τους Ρώσους, φαίνεται πως "σύμμαχός" του είναι και η μαχητική οργάνωση τζιχαντιστών Hay’at Tahrir al-Sham, με το σκεπτικό ότι "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου" αφού ο ηγέτης τους δήλωσε πρόσφατα πως είναι σύμφωνοι και υπέρ της τουρκικής επιχείρησης κατά των Κούρδων, ενώ στο παρελθόν έχουν υπάρξει στο ίδιο "στρατόπεδο" για την περιοχή του Ιντλίμπ.

Ειδικότερα, ο Αμπού Μουχάμαντ αλ-Τζολάνι, επικεφαλής της ριζοσπαστικής ομάδας τζιχανιτστών της Συρίας Hayat Tahrir al-Sham (HTS), εξέφρασε τη Δευτέρα την υποστήριξή του για τα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το Daily Star του Λιβάνου.

Οι παρατηρήσεις του Αλ- Τζολάνι, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας στην οποία κυριαρχούν μέλη τα οποία είχαν στο παρελθόν σχέσεις και επαφές με την Αλ Κάιντα στη Συρία, έγιναν σε μια χρονική συγκυρία όπου η Τουρκία απειλεί να ξεκινήσει μια διασυνοριακή επίθεση, την τρίτη στη σειρά από την έναρξη εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας.

Η Άγκυρα έχει υποσχεθεί να καταστρέψει το YPG, το οποίο θεωρεί ως “παρακλάδι” του PKK στη Συρία, μια ένοπλη ομάδα που διεξάγει έναν αιματηρό πόλεμο στη νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984.

Αν και ο Αλ - Τζολάνι δεν αναφέρθηκε ανοιχτά σε ενδεχόμενη παροχή βοήθειας ή άμεσης στρατιωτική στήριξη, εντούτοις κατέστησε σαφές ότι υποστήριξε την απομάκρυνση των δυνάμεων του YPG από την ανατολική Συρία, όπου αποτελούσε την αιχμή του δόρατος στο πλαίσιο του αμερικανικού πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIL).

"Θεωρούμε ότι το ΡΚΚ είναι εχθρός αυτής της επανάστασης. Ελέγχει περιοχές που κατοικούνται από μεγάλο αριθμό Σουνιτών Αράβων ", δήλωσε ο Αλ-Τζολάνι στο τηλεοπτικό κέντρο Amjad που συνδέεται με το HTS, αναφορικά με το YPG. "Είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης αυτής της περιοχής από το ΡΚΚ".

Η τζιχαντιστική οργάνωση HTS πήρε τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Idlib στην βόρεια Συρία την περασμένη εβδομάδα μετά από θανατηφόρες μάχες με άλλες ομάδες που υποστήριξε η Τουρκία.

Οι αναλυτές ισχυρίστηκαν ότι η HTS πέτυχε συμφωνία με τις δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία για να αναλάβουν τον έλεγχο του Idlib, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για ενδεχόμενη εκκαθάριση του δρόμου για την Τουρκία να επιτεθεί στην κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας.


Πηγή: Turkish Minute