Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Γρίβας στο Sputnik: Πάμε προς εθνικό διχασμό, κατεύθυνση πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα

 
«Δεν θα επιλύσει τίποτα, θα δημιουργήσει προβλήματα», σχολιάζει ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Κωνσταντίνος Γρίβας, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ήδη πάμε προς μια κατεύθυνση εθνικού διχασμού που είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα», τονίζει.
Την εκτίμηση ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο θα δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας εκφράζει, μιλώντας στο Sputnik, ο καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, παρατηρώντας μάλιστα ότι ήδη η χώρα οδεύει προς μια κατεύθυνση εθνικού διχασμού, η οποία καθίσταται «πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα».
«Η ''επίλυση'' του Σκοπιανού, όπως προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση και τη Δύση, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στρέφεται ενάντια και στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά και του σκοπιανού λαού. Συνακόλουθα, αυτό που αναμένεται να προκαλέσει στο μέλλον είναι τεράστιες τριβές μεταξύ των δύο χωρών. Δεν θα επιλύσει τίποτα, θα δημιουργήσει προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Γρίβας, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Συμφωνία των Πρεσπών αγνοεί την άποψη των Ελλήνων πολιτών
Ακολουθείται «ψυχροπολεμική στρατηγική», θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στο ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μόνη λογική, πάνω στην οποία βασίζεται αυτή η προσπάθεια, είναι να προωθήσει μία εξαιρετικά επιθετική πολιτική από την πλευρά των ΗΠΑ και γενικότερα της Δύσης, έτσι ώστε να δημιουργήσουν έναν χώρο στα Βαλκάνια που να είναι ολοκληρωτικά και απόλυτα ελεγχόμενος από αυτούς και να μην υπάρχει καμία δυνατότητα για τη Ρωσία να έχει κάποια επιρροή».
«Είναι, δηλαδή, κομμάτι μιας ψυχροπολεμικής στρατηγικής — χαζής ψυχροπολεμικής στρατηγικής, κατά την άποψή μου, γιατί θα αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια και θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο ΝΑΤΟ, στο μέλλον», τονίζει ο καθηγητής Γεωπολιτικής, εξηγώντας:
«Η λογική είναι να δημιουργηθεί ένα τεράστιο ΝΑΤΟ, το οποίο όμως είναι για εμένα ένα πληθωριστικό ΝΑΤΟ, μια φούσκα, η οποία θα σκάσει αργά ή γρήγορα και δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να λειτουργήσει ως ενεργούμενο μίας στρατηγικής των ΗΠΑ που έχει τις ρίζες της στον Ψυχρό Πόλεμο και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα».
Ήδη, έχει δημιουργηθεί ένα πληθωριστικό ΝΑΤΟ, αναφέρει ακόμη, παρατηρώντας ότι «έχει τεντώσει σε σημείο που είναι έτοιμο να σπάσει».
Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει: «Δεν μπορώ να καταλάβω — ακόμη και από αμερικανική σκοπιά — τι θα προσφέρουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Οι παλαιοί, σοβαροί άνθρωποι του ΝΑΤΟ, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μάλλον θα ήταν άκρως αντίθετοι σε παρόμοιες λογικές, αλλά απ'ό,τι φαίνεται σήμερα δεν επικρατεί μόνο η γεωπολιτική επιθετικότητα, αλλά και η γεωπολιτική βλακεία, ως κομμάτι της στρατηγικής της Δύσης, και για αυτό είναι και πολύ επικίνδυνη». 
«Η επίλυση του Σκοπιανού δεν γίνεται με εθνοκεντρική λογική, αλλά κατ'όπιν δυτικών πιέσεων»
Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γρίβας εκτιμάει, παράλληλα, ότι θα υπερψηφιστεί στην ελληνική βουλή. «Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να μας δείχνει ότι δεν θα περάσει η Συμφωνία από τη Βουλή», παρατηρεί, συμπληρώνοντας: «Βέβαια, αυτό δεν νομίζω να γίνει αποδεκτό από τον ελληνικό λαό, θα δημιουργήσει προβλήματα και στο εσωτερικό της χώρας».
«Ήδη πάμε προς μια κατεύθυνση εθνικού διχασμού που είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, παραπέμποντας και στην επίσκεψη Μέρκελ, επισημαίνει ότι «η ''επίλυση'' του ζητήματος δεν γίνεται με κάποια εθνοκεντρική λογική, αλλά κατ'όπιν δυτικών πιέσεων». «Οι δυτικές πιέσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας αρχιτεκτονικής γεωπολιτικής και δυστυχώς δεν βλέπω την ελληνική κυβέρνηση να κατανοεί ότι αποτελεί πιόνι άλλων δυνάμεων», σημαιώνει ακόμη ο ίδιος.
 
https://sputniknews.gr/politiki/201901141897648-grivas-skopiano-symfwnia-prespwn-ethnikos-dixasmos/