Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Σκόπια: Ο εθνικός μας ύμνος είναι για τη ‘Μακεδονία’, όχι για τη ‘Βόρεια Μακεδονία’

 
«Είναι πιθανόν να είμαι ο πρώτος που θα αποκτήσει δίγλωσσο διαβατήριο, σύμφωνα με το Νόμο για τη Χρήση των Γλωσσών, που θα φέρει το νέο όνομα της Δημοκρατίας της Βόρειας
Μακεδονίας», αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάε στη συνέντευξή του χθες βράδυ στο τηλεοπτικό κανάλι Alsat m.
Ο σχολιαστής Π. Ντιμίτροφσκι σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα είναι  με αριθμό διαβατηρίου 001 και θα είναι, επίσης, ίσως, ο πρώτος στον κόσμο και για κάτι άλλο.
 Ως πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως είπε με υπερηφάνεια στη συνέντευξή του, θα είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που θα ακούει έναν εθνικό ύμνο για μια χώρα που δεν υπάρχει πια! 
Το ερώτημα είναι εάν κάτι τέτοιο παγκοσμίως έχει ξαναγίνει!
Ο εθνικός μας ύμνος –συνεχίζει ο σχολιαστής- περιέχει τη λέξη Μακεδονία ως χώρα, τέσσερις φορές:


 «Σήμερα στη Μακεδονία γεννιέται ένας νέος ήλιος ελευθερίας», αρχίζει ο ύμνος και τελειώνει με: «Μακεδονία ελεύθερη, ζει ελεύθερα».
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προβλέπει την αλλαγή του ‘μακεδονικού’ ύμνου. Αλλά, σύμφωνα με αυτήν έγιναν οι συνταγματικές τροπολογίες με εξαίρεση του άρθρου 36 που για λόγους ιστορικούς παραμένει ως Μακεδονία, οπουδήποτε αλλού όπου υπάρχει η λέξη ‘Μακεδονία’ αντικαθίσταται με τις λέξεις ‘Βόρεια Μακεδονία’.
Σε κανένα σημείο από όλη τη διαδικασία της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος δεν αναφέρθηκε το κείμενο του εθνικού ύμνου, εκτός από τον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται να αλλάξει. Επιπλέον, δεν δόθηκε καμία εξήγηση ως προς τη συνταγματική ρήτρα ‘36’.
Στο κείμενο του ύμνου η ‘Μακεδονία’ ως χώρα, αναφέρεται τέσσερις φορές, αυτό σημαίνει βάσει της Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές τροποποιήσεις, θα πρέπει να αλλάξει αυτόματα σε ‘Βόρεια Μακεδονία’.
Διαφορετικά,  η χώρα που θα αποκαλείται  ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»,  θα έχει έναν εθνικό ύμνο ενός, ήδη, ανύπαρκτου κράτους…