Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Μόσχα: Η Ελλάδα προωθεί τη συμφωνία των Πρεσπών αγνοώντας τους πολίτες της

 
Η Μόσχα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να φέρει το θέμα της αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας” γίνεται μετά από έξωθεν πιέσεις και δεν εκφράζει τους πολίτες ούτε της χώρας, ούτε της Ελλάδας, υποστηρίζει η Μόσχα.
Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η απόφαση της Βουλής της ‘Μακεδονίας’ που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει την βούληση του λαού».
Επιπλέον η Μόσχα επικρίνει την Αθήνα ότι αγνοεί τη γνώμη του ελληνικού λαού, χωρίς να συζητά καν το θέμα του δημοψηφίσματος, παρά το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αφορά εθνικό θέμα.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος και στην αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σημειώνοντας ότι η συμφωνία υπονομεύει την ασφάλεια και την σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών  αναφέρει: «Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό πραγματοποιείται κατά παράβαση της ‘μακεδονικής’ νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, που απορρίπτουν την συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται».
Η Μόσχα εφιστά την προσοχή στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις, οι οποίες δείχνουν την βαθειά πόλωση της κοινωνίας. «Είναι προφανές ότι ένας παρόμοιος τρόπος επίλυσης των ζητημάτων, που έχουν εθνική σημασία για το μέλλον της χώρας, δεν εκφράζει την βούληση του λαού της και δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μιας μακροχρόνιας διευθέτησης του προβλήματος που αφορά στην ονομασία του κράτους» υπογραμμίζει.
«Την ύπαρξη εκρηκτικής κατάστασης, που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος ‘Ανεξάρτητοι Έλληνες’ Πάνου Καμμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση» αναφέρει η Μόσχα. «Αξίζει να επισημανθεί ότι η Αθήνα προωθεί τη συμφωνία των Πρεσπών αγνοώντας την γνώμη των πολιτών της χώρας, ενώ για δημοψήφισμα στο ζήτημα αυτό που αφορά τα ριζικά εθνικά συμφέροντα, δεν γίνεται λόγος».
Σε σχέση με αυτό, στη Μόσχα υπογραμμίζουν ότι σταθερή λύση του προβλήματος που σχετίζεται με την αλλαγή της ονομασίας θα πρέπει να βρεθεί «χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς την επιβολή προθεσμιών και προϋποθέσεων, που να βασίζεται στην ευρεία κοινωνική υποστήριξη και αποκλειστικά στο πλαίσιο του δικαιϊκού πεδίου». «Ξεκινάμε από το ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
https://www.newsit.gr/kosmos/mosxa-i-ellada-proothei-ti-symfonia-ton-prespon-agnoontas-tous-polites-tis/2696752/