Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Εάν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι μία ψευδής σύμβαση και θα μπορεί να αμφισβητηθεί

 
 
Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Κασιμάτης, «εάν περάσει , οι βουλευτές παραβιάζουν τον όρκο τους. Ο ΠτΔ δεν πρέπει να την υπογράψει, να την αναπέμψει και να εκφράσει το λόγο για τον οποίο την αναπέμπει.
Αν παρόλα αυτά γίνει όμως, σημαίνει ότι δεν έχει κύρος. Οποτεδήποτε μετά ο ελληνικός λαός και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα και υποχρεούνται να θέσουν ξανά το θέμα ότι δεν είναι νόμιμη παρουσία. Επικαλούνται το ΝΑΤΟ, το οποίο θα μπορούσε να περάσει με το FYROM μέχρι να λυθεί το θέμα του ονόματος».
Παράλληλα, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου υποστήριξε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη και αναπόσπαστη. Είναι αντίθετη και στο Σύνταγμα της Ελλάδας και στο Σύνταγμα των Σκοπίων και στο Διεθνές Δίκαιο, δεν έχει τη σωστή νομιμοποίηση».
Επίσης, ο κ. Κασιμάτης υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «είναι αντίθετη για το Σύνταγμα της Ελλάδας γιατί η παραχώρηση του ονόματος αποτελεί παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος. Το όνομα ''Μακεδονία'' αποτελεί στοιχείο της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας. Είναι στοιχείο της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων και αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα. Δίνουμε γεωγραφικό όνομα μεν αλλά δεν έχει καμία σχέση γεωγραφική με το λαό του. Ο λαός αυτός ήρθε 900 χρόνια μετά από την ύπαρξη της Μακεδονίας ως ελληνικής περιοχής. Επομένως, δεν προβλέπεται η παραχώρησή του από το Σύνταγμα».
«Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν πολιτικοί ότι θεωρούν περιορισμό της κυριαρχίας, εφαρμόζεται η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί η αμοιβαιότητα. Πρέπει να είναι σπουδαίο το εθνικό συμφέρον και δεν προβλέπεται σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας ότι έχουμε σπουδαίο εθνικό συμφέρον. Δεν έχει βάση το Σύνταγμα αυτό να παραχωρεί χωρίς αμοιβαιότητα τέτοιας σημασίας δικαίωμα», πρόσθεσε.