Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Λένινγκραντ: Πως εορτάστηκαν τα 75 χρόνια από την ήττα των ναζί και τη λήξη της πολιορκίας

 
Με μια εντυπωσιακή επίδειξη από τη ρωσική ακροβατική αεροπορική ομάδα “Στρίζι” ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό των 75 ετών από τη λήξη της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους Ναζί.
Περισσότεροι από 2.500 στρατιώτες και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας συμμετείχαν στην παρέλαση, αυτή, κοντά στο Μουσείο του Ερμιτάζ, κατά την οποία παρουσιάστηκαν επίσης το θρυλικό σοβιετικό άρμα T-34, διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες ρουκετών, το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και συστοιχίες πυραύλων Iskander-M.
Η πολιορκία του Λένινγκραντ (νυν Αγία Πετρούπολη) ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου 1941 και κράτησε 872 ημέρες. Έσπασε αρχικά στις 18 Ιανουαρίου 1943 (κατά τη διάρκεια της σοβιετικής στρατιωτικής επιχείρησης Ίσκρα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας) και έληξε οριστικά στις 27 Ιανουαρίου 1944. Το Λένινγκραντ είναι η μοναδική μεγάλη πόλη στην παγκόσμια ιστορία που άντεξε σε πολιορκία σχεδόν 900 ημερών.
Από τα 3 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης στην αρχή της πολιορκίας, στο τέλος της δεν είχαν απομείνει περισσότεροι από 800.000. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, 640.000 έως 1 εκατομμύριο πέθαναν από την πείνα και τους βομβαρδισμούς. Περίπου 34.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 716.000 έμειναν άστεγοι.
Η παρέλαση ξεκίνησε με τήρηση ενός λεπτού σιωπής στη μνήμη των πολιτών και των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκία. Παρά το χιόνι και το τσουχτερό κρύο, με το θερμόμετρο στους -11 βαθμούς, πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εκδηλώσεις και να τιμήσουν τους βετεράνους. Πολλοί κρατούσαν ένα λουλούδι, κάποιοι έκλαιγαν. “Είναι μια γιορτή για την πόλη και για όλη τη χώρα”, σχολίασε ένας 45χρονος επιχειρηματίας, ο Ιβάν Κολοκόλτσεφ. “Πρέπει να θυμόμαστε, πρέπει να τους τιμούμε, για να θυμούνται οι άνθρωποι”, πρόσθεσε.
Μια 35χρονη γυναίκα, η Νατάλια Γκερασένκο, συνόδευε τον μικρό γιο της για να παρακολουθήσει την παρέλαση, εξηγώντας ότι “το τέλος της πολιορκίας είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για όλον τον κόσμο”.
Παρόντες στην παρέλαση ήταν επίσης η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντερ Μπέγκλοφ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού, Βλαντιμίρ Κορολιόφ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει αργότερα σήμερα σε σειρά άλλων εκδηλώσεων, στην Αγία Πετρούπολη και την ευρύτερη περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η επέτειος αυτή είναι “πολύ σημαντική για όλη τη χώρα, για όλους τους Ρώσους και προσωπικά για τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πατέρας του, Βλαντίμιρ Σπιριντόνοβιτς Πούτιν, στάλθηκε αμέσως στο μέτωπο όταν ξέσπασε ο πόλεμος και τραυματίστηκε σοβαρά στο Νέφσκι Πιάτατσοκ, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το περικυκλωμένο Λένινγκραντ.
Το μνημείο όπου κατέθεσε στεφάνι ο Πούτιν ανεγέρθηκε στη μνήμη των στρατιωτών που πολέμησαν στο Νέφσκι Πιάτατσοκ, με σκοπό να σπάσουν την πολιορκία του Λένινγκραντ. Εκτιμάται ότι περίπου 50.000 άνδρες του Κόκκινου Στρατού και 10.000 Γερμανοί σκοτώθηκαν στη μάχη αυτήν.