Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Αγιορείτες: ''Η Ελληνική Κυβέρνηση να σεβαστεί την βούληση του Ελληνικού Λαού''

 
Υπό τους ήχους του συνθήματος «όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία» ο Εκπρόσωπος του Αγίου Όρους, π. Φιλόθεος Κουτλουμουσιανός και π. Σισώης Ξενοφωντινός ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητος στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα.
''Τυχόν επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο επιτρέπει τον σφετερισμό ευαίσθητων ιστορικών δεδομένων από την γείτονα χώρα και παραποιεί την ιστορία της Μακεδονίας μας'' ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Αγίου Όρους.
Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: ''Το Ελληνικό Κράτος, τονίζουμε το Κράτος, όχι ο Ελληνικός Λαός, για πρώτη φορά στην ιστορία του αναγνωρίζει Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Για πρώτη φορά αναγνωρίζει ως Μακεδονική μία γλώσσα η οποία δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική Αρχαία Μακεδονική διάλεκτο και αναγνωρίζει ως Μακεδονικό ένα έθνος το οποίο δεν έχει σχέση με τους Αρχαίους Μακεδόνες, η εθνική ταυτότητα των οποίων υπήρξε αναμφισβήτητα Ελληνική''.
''Όπως και στην πρόσφατη ανακοίνωσή μας, έτσι ζητούμε και τώρα από την Ελληνική Κυβέρνηση να σεβαστεί την βούληση του Ελληνικού Λαού, ν' αφήσει αυτόν να μιλήσει με δημοψήφισμα και να μην προχωρήσει στην κύρωση μιας συμφωνίας με την οποία παραχωρείται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας στο γειτονικό έθνος. Καμία λύση δεν είναι δυνατόν να ευδοκιμήσει εάν δεν στηρίζεται επί της αληθείας'' πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Αγίου Όρους.
Κλείνοντας ο εκπρόσωπος του Αγίου Όρους υπογράμμισε: ''Μακεδονία πολυβασανισμένη κόρη της Ελλάδας. Μέγας Αλέξανδρος, κανένα κράτος δεν έχει αναδείξει τόσο μεγάλο άνδρα. Ζηλεύουν και θέλουν να τα σβήσουν όλα. Φωνάζουμε όλοι ''Όχι''. Και μην ξεχνάτε, να το κρατήσετε αυτό, ότι δεν βρίσκεται τυχαία στη Θεσσαλονίκη ο τάφος του Αγίου Παϊσίου''.