Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Πρώην πράκτορας CIA: Ξοδέψαμε εκατομμύρια δολάρια για να διαλύσουμε τη Γιουγκοσλαβία

Ο Ρόμπερτ Μπάερ (Robert Baer), πρώην πράκτορας της CIA και νυν συγγραφέας, ισχυρίζεται ότι δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια δολάρια για να κατορθωθεί η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όπως γράφει η σερβική Βέτσερνι Νόβοστι.
Ο Μπάερ υποστηρίζει  ότι οι συνεργάτες του,  είχαν διαθέσει εκατομμύρια δολάρια,  για να επηρεάσουν πολιτικούς,  προκειμένου να διασπασθεί το ομόσπονδο κράτος των Βαλκανίων.
«Αρχίσαμε με δωροδοκίες σε πολιτικά κόμματα και πολιτικούς που υποκινούσαν το μίσος μεταξύ των εθνοτήτων», λέει ο Μπάερ.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι γερουσιαστής των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δήλωσε ότι η Σρεμπρένιτσα θα γίνει η κύρια είδηση στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης του κόσμου. Όπως και πράγματι έγινε.
Ο πρώην αξιωματικός της CIA συνελήφθη αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια για τις αποκαλύψεις του σχετικά με κρατικά μυστικά. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επί Μπίλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους.
«Στο Σαράγεβο,  πήγα πρώτη φορά στις 12 Ιανουαρίου του 1991. Είχα πάει με ελικόπτερο με τρεις παράγοντες. Καθήκον μας ήταν να προφυλαχθεί η πόλη από τους  Σέρβους  τρομοκράτες. Είχαμε πληροφορίες ότι θα συνέβαιναν αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις λόγω της πρόθεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να φύγει  από την Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία.
Βέβαια,  αυτό ήταν ψέμα, ψέμα που διέδωσαν τα αφεντικά μας. Πρωταρχικός σκοπός ήταν να εξαπλωθεί πανικός μεταξύ των πολιτικών,  στους οποίους θα γίνονταν επιθέσεις, λέει ο Μπάερ.
Η αποστολή αυτή διήρκεσε δύο εβδομάδες και στη συνέχεια έφυγε για τη Σλοβενία σε μια νέα αποστολή, με παραπλήσιο περιεχόμενο.
«Όλη η επιχείρηση στη Γιουγκοσλαβία κράτησε ένα μήνα και έφερε την ονομασία «True», όπως είπε
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Σλοβενία που ήταν έτοιμη για ανεξαρτησία, είχε λάβει εκατομμύρια δολάρια για χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων- ΜΚΟ, κομμάτων της αντιπολίτευσης και πολιτικών που προωθούσαν το εθνικό μίσος στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας.
«Σκοπός της προπαγάνδας ήταν να διαλυθεί αυτή η Ομοσπονδία», σημειώνει η Βέτσερνι Νόβοστι.
 
Ο Αμερικανός, πρώην πράκτορας, αναφέρει ότι εκείνοι που προκάλεσαν τον πόλεμο είναι πλέον οι ιδιοκτήτες εταιρειών που χρησιμοποιούν  εθνικούς και άλλους πόρους της πρώην Γιουγκοσλαβίας. (Ότι ανήκε στην Ομοσπονδία τα απέκτησαν αυτοί).
 
Χαρακτηριστική είναι η έκφραση του Μπάερ μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας :
«Μόλις έχετε γίνει σκλάβοι (εσείς Γιουγκοσλάβοι). Τώρα μπορείτε να εισάγετε πολλά πράγματα από άλλες χώρες, και αφού δεν έχετε χρήματα, θα σας δανείσουμε. Αυτή είναι η αλήθεια της ιστορίας σας για τα Βαλκάνια», δήλωσε ο Μπάερ.
Τέλος, κάλεσε τους λαούς των Βαλκανίων να μην μισούνται και να ξεχάσουν ότι έγινε…