Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Πούτιν: Η Ευρώπη έχει παραδώσει μέρος της κυριαρχίας της στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι έχει παραχωρήσει μέρος της κυριαρχίας της στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκαταλείποντας τον αγώνα για τα δικά της συμφέροντα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Κατ’ αρχάς υπάρχει, πάντα, ενδιαφέρον στις σχέσεις μεταξύ των εθνών.
 Για την ισορροπία τους πρέπει να ισχύσουν, ασφαλώς, οι συμφωνημένοι κανόνες», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του  για το ντοκιμαντέρ του Βλαντίμιρ Σολοβιοφ «Παγκόσμια Τάξη» στο ρωσικό κανάλι ‘Βέστι’, το οποίο κάνει πρεμιέρα απόψε.
Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η έλλειψη μιας ανεξάρτητης  εξωτερικής πολιτικής, είπε ο Πούτιν.
«Στην πραγματικότητα η Ευρώπη δεν έχει εξωτερική πολιτική και έχει παραδώσει μέρος της κυριαρχίας της, ενώ είναι το πιο σημαντικό μέρος της Συμμαχίας», είπε.
Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, συνήθως τα μέλη των πολιτικο-στρατιωτικών συμμαχιών μετατοπίζουν τις αρμοδιότητες τους σε υπερεθνικές αρχές (σε υπερεθνική κυβέρνηση).
«Αλλά, όσον αφορά την  Ευρώπη, δεν είναι η μόνη υπερεθνική οντότητα. Η Ευρώπη έχει μετατοπίσει λίγη από τη δύναμή της, όχι στο ΝΑΤΟ, αλλά στην κορυφαία χώρα του ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Πούτιν.
Ως παράδειγμα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε την επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ, ενώ ήταν αντίθετη η Γερμανία και η Γαλλία. Στη συνέχεια οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι ήταν λάθος.
«Αποδείχθηκε ότι ο Ζακ Σιράκ ( πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας) ήταν πολύ μορφωμένος άνθρωπος και είχε μια στενή και εμπιστευτική σχέση με τους σουνίτες της Μέσης Ανατολής και γνώριζε τις συνέπειες. Όπως και έγινε. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός αποτυχημένου κράτους που συνέβαλε στην άνοδο της τρομοκρατίας. Το Παρίσι έγινε θύμα της τρομοκρατίας.
 Ο Σιράκ είχε δίκιο και ο Στρέντερ (πρώην Γερμανός Καγκελάριος) είχε δίκιο», είπε ο Πούτιν.