Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Οι ρωσικές κυρώσεις θα κοστίσουν στην τουρκική οικονομία 12,2 δις δολάρια

Η ετήσια ζημία στην οικονομία της Τουρκίας, από την ρωσο-τουρκική κρίση, θα μπορούσε να ανέλθει από τα 8,5 δις σε ένα ανώτατο όριο των 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εκτίμηση αυτή περιέχεται σε έκθεση που εκπονήθηκε  από εκπροσώπους του Ρεπουμπλικανικού  Λαϊκού Κόμματος στην Τουρκία (CHP).
 Αποσπάσματα της έκθεσης δημοσιεύει η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», σημειώνοντας ότι οι άμεσες απώλειες για την τουρκική οικονομία θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το «πακεταρισμένο εμπόριο» θα ανέλθουν στα 8,5 δισεκατομμύρια.
Σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των κυρώσεων οι ετήσιες απώλειες θα φθάσουν το επίπεδο των 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, εάν δεν αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας, η Τουρκία θα υποστεί ζημία ύψους 52,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στην έκθεση τονίζεται ότι σε περίπτωση τερματισμού της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, η Τουρκία θα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, διότι δεν έχει καμία εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Το μερίδιο της Ρωσίας στις συνολικές εισαγωγές  της Τουρκίας του φυσικού αερίου είναι της τάξης του 54,8%.
Πάνω από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται προέρχεται από θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Για να αντικατασταθεί βραχυπρόθεσμα με υγρό φυσικό αέριο και να διαφοροποιηθεί η χώρα προέλευσης του φυσικού αερίου είναι αδύνατη, αναφέρει ο έγγραφο
Επιπρόσθετα, η Τουρκία θα υποστεί σοβαρές ζημιές από την απώλεια των Ρώσων τουριστών.  
 Κάθε χρόνο επισκέπτονταν την Τουρκία περίπου  3,5 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες και ξόδευαν περί τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. 
Η διατήρηση της έντασης θα φέρει τεράστια απώλεια στον τουρισμό και κατ' επέκταση στην τουρκική οικονομία,  σημειώνει  η έκθεση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.