Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Τελικά άμα πιείς και κανένα ποτηράκι λές και καμιά αλήθεια

Πρόεδρος Τσεχίας: Αντί να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος γίνονται πρόσφυγες
Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν χαρακτήρισε σε νέες δηλώσεις του το Σάββατο τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές «οργανωμένη εισβολή», καλώντας τους νεαρούς άνδρες από τη Συρία ή το Ιράκ να «πάρουν τα όπλα» εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αντί να φεύγουν από τις πατρίδες τους.
«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια οργανωμένη εισβολή και όχι με μια αυθόρμητη κίνηση προσφύγων» ανέφερε ο Ζέμαν στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του που μεταδόθηκε το Σάββατο.
Ο Τσέχος πρόεδρος είπε ότι είναι «δυνατόν» να επιδειχθεί συμπόνια απέναντι στους ηλικιωμένους μετανάστες, τους ασθενείς και τα παιδιά, όχι όμως και απέναντι στους νέους άνδρες που, κατά τη δική του εκτίμηση, θα έπρεπε να πολεμήσουν για την ελευθερία των χωρών τους.
«Η μεγάλη πλειονότητα των παράνομων μεταναστών είναι νεαροί άνδρες, που έχουν καλή υγεία και είναι άγαμοι. Αναρωτιέμαι γιατί αυτοί οι άνδρες δεν παίρνουν τα όπλα για να αγωνιστούν για την ελευθερία της χώρας τους, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
«Η φυγή τους, αντικειμενικά ενισχύει το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε.
Ο Ζέμαν έφερε ως παράδειγμα τους Τσέχους οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής (1939-1945) «για να πολεμήσουν για την ελευθερία της χώρας και όχι για να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα στη Βρετανία».
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα επέκρινε την ομιλία του Προέδρου, εκτιμώντας ότι επανέλαβε «τις προκαταλήψεις του και τη συνηθισμένη απλούστευση των γεγονότων».
Επτά στους δέκα Τσέχους διαφωνούν με την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση.