Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

«Κάντο όπως στο Κίεβο»: Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα αρχίζει να κατεδαφίζει την κυβέρνηση όπως έκανε στην Ουκρανία!

Προβληματισμένοι, αν όχι ανήσυχοι, από τις θέσεις που εξέφρασε και την στάση που κράτησε ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής Τζεφ Πάιατ σε δημόσια παρέμβασή του (συνέντευξη Τύπου!), εμφανίζονται στην κυβέρνηση.
 
Ο Αμερικανός πρεσβευτής, αρχιτέκτονας της ουκρανικής εξέγερσης του 2013-2014 (μοίραζε μέχρι και ψωμί στις ομάδες της ένοπλης αντιπολίτευσης, μεταξύ τους και νεοναζιστές, στην πλατείας Μεϊντάν του Κιέβου-στην φωτό με τον Ουκρανό πρόεδρο Π.Ποροσένκο) επεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας, κάπως πιο άτσαλα από ότι συνήθιζε ακόμα και ο προηγούμενος Αμερικανός πρεσβευτής που εξέδιδε μέχρι και... ανακοινώσεις.
 
Και μιλά για "πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα" και εγκάλεσε την κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς λέγοντας ότι δεν έχει στρατηγική ανάπτυξης...
 
Ανεξάρτητα αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, το να δηλώνει ένας πρεσβευτής για την κυβέρνηση της χώρας που είναι διαπιστευμένος ότι "Δεν έχει στρατηγική ανάπτυξης" και ότι στην χώρα αυτή "υπάρχει πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που διώχνει τις επενδύσεις", μόνο σύνηθες δεν είναι.
 
Αν το έκανε αυτό ο ομόλογός του στην Αγκυρα, δεν ξέρουμε πόσες ώρες θα έμενε στην θέση του πριν τον βάλουν "με το ζόρι" στην επόμενη πτήση για Ουάσιγκτον...
 
Στην κυβέρνηση αρχίζουν και εκτιμούν ότι ο Τ.Πάιατ ήρθε στην Αθήνα με συγκεκριμένη αποστολή αποδόμησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζει πώς "Θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση".
 
Βασικά η πρότερη θητεία του σε Πακιστάν και Κίεβο, δείχνουν ότι είναι ειδικός στην "δραστικές" παρεμβάσεις στα εσωτερικά των χωρών αυτών.
 
Οσο και αν πρόκειται για επιλογή της κυβέρνησης του Μ.Ομπάμα, υπό το πρίσμα της τότε βέβαιης εκλογής της Χ.Κλίντον, δεν πρόκειται να μετακινηθεί σύντομα: Και υπόσχεται "προσέλκυση επενδύσεων" (έστω και αν με αυτά που δήλωσε περί "πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας", "γραφειοκρατίας" και "έλλειψης στρατηγικού σχεδίου" ο οποιοσδήποτε λογικός επενδυτής θα ακούει "Ελλάδα" και θα τρέχει μακριά)!
 
Φυσικά τάχθηκε υπέρ του ΔΝΤ, υπέρ των "μεταρρυθμίσεων" ("Είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να κάνεις συνέχεια πετάλι"), "σφύριξε αδιάφορα" για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Θράκη και τις προκλήσεις Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθηκης της Λωζάνης ("Θα είμαι προσεκτικός. Θα το αφήσω στον Τζον Μπας" εννοώντας τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία) και παραδέχθηκε ωμά ότι συζητά με τους Ελληνες υπουργούς (μάλλον ήθελε να πει ότι "δίνει κατευθύνσεις...").
 
Ακόμα είπε σιβυλλικά ότι "Δεν είναι μέντιουμ για να γνωρίζει αν θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα. Αυτό είναι θέμα του ελληνικού λαού" (αλίμονο!), δικαιολόγησε το "τσουνάμι" παράνομων μεταναστών λέγοντας ότι "στις μέρες μας με την έκρηξη των social media οι άνθρωποι που είναι για παράδειγμα στο Αφγανιστάν ή σε άλλες χώρες βλέπουν το επίπεδο ζωής στη Δύση και θέλουν και αυτοί να βελτιώσουν τη ζωή τους" και μάλιστα είπε ότι "Η γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του ήταν μετανάστρια από τη Σκωτία"!
 
Αρα, εγγόνι μεταναστών κι αυτός! Σκωτσέζων μεταναστών στις ΗΠΑ (τι πρωτότυπο!), αλλά τι Σκωτία, τι Αφγανιστάν...
 
Και βέβαια, κατά τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, ευθύνονται τα social media για το προσφυγικό και όχι η πολιτική των ΗΠΑ στην "Αραβική Ανοιξη", ενώ στο Αφγανιστάν βλέπουν τι τέλεια που ζουν στην Ελλάδα κι έρχονται κι αυτοί να ζήσουν το όνειρό τους εδώ...
 
Φυσικά τάχθηκε υπέρ της άμεσης λύσης στο Κυπριακό και αρνήθηκε ότι θα αλλάξει κάτι στην πολιτική των ΗΠΑ από τον Ν.Τραμπ ("Εχουμε ένα πολύ ισχυρό σύστημα ελέγχων και ισορροπιών, από όπου προέρχονται τα χρήματα και όπου υπάρχει υψηλός βαθμός συνέχειας. Οι επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων στο Κογκρέσο, όσοι γνωρίζω από την Ουκρανία, δημοκρατικοί ή ρεπουμπλικανοί, δεν έχουν αλλάξει. Οι βασικές αρχές είναι απίθανο να αλλάξουν δραματικά. Ο νέος πρόεδρος θα επιλέξει τις προτεραιότητές του, όμως το πιο ασφαλές στοίχημα είναι η ισχυρή πιθανότητα να συνεχίσει την ίδια πολιτική").
 
Το ότι επιτέθηκε στην Ρωσία λέγοντας ότι "Η Ρωσία δεν είναι μια δημοκρατία" δεν είναι καθόλου πρωτότυπο, αφού τους είχε "πολεμήσει" στην Ουκρανία που έστησε το πραξικόπημα, ενώ και οι είχαν υποκλέψει τις συνομιλίες του με την Β.Νούλαντ και τον είχαν βγάλει "στην σέντρα". 
 
Βέβαια αναλύθησε σε δακρύβρεκτα σχόλια για το πόσο υπέροχη ήταν η "ουκρανική επανάσταση" (με τους νεοναζί ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν αδιάκριτα...) και ότι "Εχει δει ανθρώπους, να πεθαίνουν κάτω από τη σημαία της ΕΕ, για τις αξίες της ΕΕ στην Μαϊντάν".
 
Ενας Αμερικανός πρεσβευτής "ειδικών αποστολών" που ειδικεύεται σε ανατροπές κυβερνήσεων. Γιατί να μην ανησυχεί το Μαξίμου;