Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Η Παναγία Σουμελά ανοίγει την αγκαλιά της στους νέους

 
Στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στη μνήμη των 353.000 μαρτύρων, ηρώων και αγωνιστών του αλησμόνητου Πόντου,
είναι αφιερωμένο το φετινό 21ο Συναπάντημα της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 18 έως 21 Ιουλίου 2019. «Είναι όλα έτοιμα και η Παναγιά Σουμελά »περιμένει» να ανοίξει την αγκαλιά της και να υποδεχτεί τους εκατοντάδες νέους ποντιακής καταγωγής για ακόμα μια φορά» ανέφερε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων Μαριαλένα Στεργίου.
Το φετινό συναπάντημα θα το παρακολουθήσουν πάνω από 450 νέοι με ιδιαίτερη χαρά και αποφασιστικότητα, δίνοντας έμφαση στον πανελλήνιο στόχο της Διεθνοποίησης της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η Μαριαλένα Στεργίου επισήμανε επίσης ότι το πρόγραμμα του Συναπαντήματος έχει οριστικοποιηθεί και όλες οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το τετραήμερο είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Την Πέμπτη 18 Ιουλίου, μετά την άφιξη και τακτοποίηση των αποστολών στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, στις εγκαταστάσεις του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» θα πραγματοποιηθεί ποντιακό γλέντι καλωσορίσματος. Για την επόμενη ημέρα το πρωί έχει προγραμματιστεί η προβολή του ντοκιμαντέρ Η μπάντα του Νίκου Ασλανίδη και αργότερα το απόγευμα θα γίνει η επίσημη έναρξη του Συναπαντήματος. Θα ακολουθήσει εισήγηση από τον Νίκο Λυγερό με θέμα «100 χρόνια αντίστασης στη λήθη της Γενοκτονίας» και δρώμενο από την οργανωτική επιτροπή και τέλος δείπνο.
Το Σάββατο 20 Ιουλίου θα είναι μια ημέρα γεμάτη δράσεις και εισηγήσεις για τους νέους που θα βρίσκονται στην Παναγία Σουμελά. Το πρωί δύο νέα παιδιά, μέλη του Συναπαντήματος, η Άννα Σαρηγιαννίδου και ο Χαράλαμπος Φανιάδης θα μιλήσουν στους συνομηλίκους τους για τα θέματα «Το Ισλάμ στον Πόντο» και «Αμάραντο, στη μνήμη και στη φύση» αντίστοιχα. Έπειτα θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι γνώσεων «Παίζοντας γνωρίζουμε τον Πόντο» από τους Δημήτρη Νικολαΐδη και Νίκο Παλασίδη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθούν εργαστήρια με θέμα τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, τα οποία θα περιλαμβάνουν ζωγραφική, μουσική και γαστρονομία με τους συμμετέχοντες να δημιουργούν όλοι μαζί τέχνη. Τα εργαστήρια θα έχουν επικεφαλής την εικαστικό Σοφία Αμπερίδου, τον μουσικό Βαγγέλη Παραδεισόπουλο και την μαγείρισσα Βικτωρία Σαββίδου. Το βράδυ θα γίνει αναπαράσταση του ποντιακού γάμου από το Σύλλογο Ζυγού Καβάλας, γεύμα και ποντιακό γλέντι.
Την Κυριακή 21 Ιουλίου θα τελεστεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδικοχαμένων Ποντίων και κατάθεση του ψηφίσματος.
Καθόλη τη διάρκεια του Συναπαντήματος θα πραγματοποιουνται πλούσιες παραδοσιακές ποντιακές βραδιές, όπως συνέβαινε στον Πόντο. Λυράρηδες και τραγουδιστές θα είναι παιδιά του Συναπαντήματος και των σωματείων με σκοπό να αναδειχθεί το ταλέντο των νέων παιδιών.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σε όλη την διάρκεια του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, θα είναι παρούσα η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) με ομάδα ειδικών γιατρών, νοσηλευτών, με ασθενοφόρα, φαρμακευτικό υλικό, καλύπτοντας έτσι κάθε έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει.
Πηγή: www.pontos-news.gr