Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Κάνει θραύση η κάνναβη στους νέους

 
Αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που δίνουν μάχη κατά της εξάρτησης από ηρωίνη (41%), χασίς (36%), κοκαΐνη (12%)
Αυξημένος παρουσιάζεται, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των νέων ενηλίκων οι οποίοι ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της εξάρτησής τους από ουσίες, και συγκεκριμένα από την κάνναβη, όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας χθες το ΚΕΘΕΑ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Παράλληλα, περισσότερα από 14.000 άτομα εξυπηρετήθηκαν το 2018 από τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ για διάφορες μορφές εξάρτησης. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το 1/3 από τους εξυπηρετουμένους ήταν μέλη του στενού περιβάλλοντος των ανθρώπων με πρόβλημα χρήσης - εξάρτησης. 
Στα προγράμματά του ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά απευθύνθηκαν χρήστες ηρωίνης (41%), κάνναβης (36%), κοκαΐνης (12%) και άλλων ουσιών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες. Εκτός από τους νέους ενήλικες που αναζητούν βοήθεια ολοένα και περισσότερο στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των εξαρτημένων από οπιοειδή άνω των 40 ετών, με μακρά πορεία στη χρήση και έντονα προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Συγχρόνως, ένας στους πέντε από όσους ζητούν θεραπευτική βοήθεια από τον οργανισμό αντιμετωπίζει πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ ή τα τυχερά παιχνίδια.

Οπως έγινε γνωστό, την επόμενη διετία το ΚΕΘΕΑ θα διευρύνει την πρόσβαση σε βοήθεια για την αντιμετώπιση των διαφορετικών μορφών εξάρτησης και θα ενισχύσει την κοινωνική ένταξη με νέες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα.
Συνολικά, έχει σχεδιάσει 33 νέες μονάδες σε 17 πόλεις της χώρας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τουλάχιστον κατά 5.500 τον αριθμό των ανθρώπων που ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει.
Εγκριση
Ηδη 18 από αυτές τις μονάδες έχουν λάβει έγκριση και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ πέντε από τις μονάδες σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με τη σύμπραξη άλλων φορέων.

Στις νέες μονάδες περιλαμβάνονται πολυδύναμα κέντρα για διαφορετικές μορφές εξάρτησης, κινητές μονάδες που θα εξυπηρετούν περιοχές εκτός του αστικού ιστού, κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης, κέντρα άμεσης πρόσβασης για χρήστες στον δρόμο, προγράμματα κοινωνικής επανένταξης, εξειδικευμένη μονάδα για το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια και μονάδα έγκαιρης παρέμβασης και φιλοξενίας για εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Στη συνέντευξη οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ τόνισαν ότι η μόνη αναπτυξιακή δυνατότητα που δίνεται σήμερα στους οργανισμούς θεραπείας για την κάλυψη νέων αναγκών αφορά τα συγχρηματοδούμενα προγράμματα.
Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά έχουν βραχεία διάρκεια και τερματίζονται ακριβώς τη στιγμή που έχουν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη και έχουν εδραιωθεί στις τοπικές κοινωνίες.

Ανάγκη παραμένει, όπως επεσήμαναν, η ανάπτυξη υπηρεσιών με σταθερή κρατική χρηματοδότηση και η στελέχωσή τους από μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τις εξαρτήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας των εξαρτημένων και των οικογενειών τους.