Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Αυτό θα πεί, ''ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ'', Τζ. Πάιατ

 
Τραμπ: Δεν εξετάζονται κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400
Παρά την αρχική εχθρική στάση απέναντι στην κίνηση της Άγκυρας να αγοράσουν το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, ο Ντόναλντ Τραμπ χαμήλωσε τους τόνους, παραδεχόμενος ότι η απόκτησή του είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν εξετάζει για την ώρα την εναλλακτική της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε τους τόνους σήμερα διαβεβαιώνοντας τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα μπει στο στόχαστρο κυρώσεων για τη συμφωνία με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την Άγκυρα ότι οι κινήσεις της κάνουν τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35 αδύνατη.
Την Τετάρτη, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Έλεν Λορντ σημείωσε ότι το Πεντάγωνο εργάζεται ήδη για να περιορίσει την εμπλοκή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2020.
Αντιδρώντας το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να εκδιωχθεί η Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 είναι παράνομη και την χαρακτήρισε λανθασμένη, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα έβλαπτε την στρατηγική σχέση μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Σήμερα, στον απόηχο του αποκλεισμού από το πρόγραμμα των F-35 τουρκική στρατιωτική πηγή είχε τονίσει ότι «είναι ακόμα πρώιμο να συζητήσουμε για αγορά ρωσικών μαχητικών Su-35. Ο πρόεδρος θα εξετάσει αυτό το σημαντικό ζήτημα και θα κάνει σχετική δήλωση».
Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση S-400 στην Τουρκία στα τέλη του 2018. Ένα χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση πυραύλων Patriot αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η Άγκυρα δεν την έχει αποδεχθεί, λέγοντας ότι οι όροι της δεν είναι τόσο καλοί όσο εκείνοι που πρότεινε η Ρωσία για τους S-400.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του NATO έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα αεράμυνας της συμμαχίας και υποστήριξαν ότι η παρουσία του συστήματος στην Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα F-35 και άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ. Τον Μάιο, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η ανάπτυξη των S-400 στην Τουρκία θα είναι «καταστροφική» για το πρόγραμμα των F-35.
 
https://sputniknews.gr/kosmos/201907184031363-tramp-kyroseis-s-400-tourkia/