Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

“Η Τουρκία εγκατέλειψε τη Δύση” γράφει το Bloomberg και θέτει θέμα μεταφοράς των πυρηνικών νατοϊκών όπλων

 
“Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τη Δύση”, γράφει το Bloomberg με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ είχαν πολύ μεγάλα αποθέματα υπομονής στα καπρίτσια του Ερντογάν, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
“Οι ενέργειες του Ερντογάν ταιριάζουν τώρα με τη ρητορική του. Η απόφαση του να παραλάβει τα ρωσικά συστήματα S-400 είναι σαν να βάζει ένα δάκτυλο στο μάτι του ΝΑΤΟ: οι δυτικοί αξιωματούχοι τον είχαν προειδοποίησαν από καιρό , λέγοντας ότι τα συστήματα αυτά  θα μπορούσαν να διακυβεύσουν σοβαρά την άμυνα του ΝΑΤΟ παρέχοντας στους Ρώσους τεχνικούς, πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με τα σύγχρονα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη. Η Τουρκία έχει επίσης κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ευρώπη στέλνοντας γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην   Κύπρο”, γράφει το Bloomberg και προσθέτει:
“Πρόκειται για εσκεμμένες προκλήσεις. Η Τουρκία θα μπορούσε να επιλέξει να αγοράσει πυραυλικά συστήματα εγκεκριμένα από το ΝΑΤΟ με συγκρίσιμες δυνατότητες. Θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μεσολαβήσει στο θέμα της Μεσογείου. Αντ ‘αυτού, ο Ερντογάν φαίνεται να έχει υπολογίσει ότι, τα συμφέροντα ασφαλείας του εξυπηρετούνται καλύτερα από μια συμμαχία με τη Ρωσία και ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ θα του έδινε το ελεύθερο για να περάσει στην άλλη  πλευρά. Φαίνεται  να πίστευε επίσης ότι η Δύση δεν θα έχει τη δύναμη να επιβάλλει σημαντικές κυρώσεις.
Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Η ΕΕ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία παγώματος επαφών υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και έχει αρχίσει να διακόπτει την οικονομική της βοήθεια. Δεδομένου ότι η Άγκυρα δεν φαίνεται να αντιδρά σε τέτοιου είδους μέτρα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο και να επιβάλουν κυρώσεις κατά των τουρκικών εταιρειών που ασχολούνται με τις  γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο. Είναι  καλό ξεκίνημα ότι ο Πρόεδρος Τράμπ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα λάβει τα α αεροσκάφη F-35 .
Για τη  συνέχεια, η διοίκηση Τραμπ έχει ένα μακρύ μενού κυρώσεων από το οποίο μπορεί να επιλέξει, περιλαμβανομένης της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων ανώτατων αξιωματούχων, την παρεμπόδιση μεγάλων δανείων προς την Τουρκία ή την πλήρη εξάλειψή της από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.
Αν αυτό αποτύχει, οι Η.Π.Α. και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα μεγαλύτερο ερώτημα: Μπορεί η Τουρκία να θεωρηθεί ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος ή όχι; Παρόλο που οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, υπάρχουν σοβαρά πρακτικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας δυτικού στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού – και κυρίως πυρηνικών όπλων – στις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι διοικητές του ΝΑΤΟ υπέδειξαν στη Μέση Ανατολή εναλλακτικές θέσεις για αυτές τις βάσεις. Η άφιξη των συστημάτων S-400 θα πρέπει να επιταχύνει την αναζήτησή τους.
Δεν υπάρχει  αμφιβολία ότι ο Ερντογάν έκανε την επιλογή του σε αυτή τη διαμάχη. Η Δύση θα πρέπει να προετοιμαστεί να προχωρήσει χωρίς αυτόν”.