Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Κόσοβο: Λουκέτο έβαλαν τα μαγαζιά του σερβικού πληθυσμού

 
Στο βόρειο Κόσοβο, στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, όλα τα καταστήματα παραμένουν από χθες κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους δασμούς ύψους 100%, που επέβαλε η Πρίστινα για τα εμπορεύματα από την Σερβία.
Στη δράση αυτή, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του εμπορικού συνδέσμου στο βόρειο Κόσοβο, συμμετέχουν 400 καταστηματάρχες από τους δήμους βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζούμπιν Πότοκ, Ζβέτσαν και Λέποσαβιτς.
Οι Σέρβοι καταστηματάρχες προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να ευαισθητοποιήσουν την διεθνή κοινότητα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των δασμών που επιβάλλονται από τον Νοέμβριο του 2018. Κλειστά παραμένουν τα καταστήματα τροφίμων, τα αρτοποιεία, τα φαρμακεία, τα καταστήματα ρουχισμού, τα εστιατόρια, οι καφετερίες, ακόμη και τα βενζινάδικα ιδιοκτήτες των οποίων είναι Σέρβοι. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων διαμηνύουν ότι «το λουκέτο» θα παραμείνει μέχρι να αλλάξει στάση η Πρίστινα και να επιτρέψει την ελεύθερη εισαγωγή προϊόντων από την Σερβία.
Οι πολίτες για την ώρα καταναλώνουν τα αποθέματα σε τρόφιμα που είχαν δημιουργήσει μιας και το κλείσιμο των καταστημάτων είχε αναγγελθεί πριν από μία εβδομάδα. Η κυβέρνηση του Κοσόβου κάνει λόγο για σκηνοθετημένη κρίση που υλοποιείται με εντολή του Βελιγραδίου και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα των δασμών. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι με ανάρτηση του στο Facebook αναφέρει ότι «η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει να αποτελέσουν οι πολίτες του Κοσόβου θύματα ενός ειδικού πολέμου που επιβάλλεται από ξένους πράκτορες».
Σήμερα το πρωί στην βόρεια Μιτρόβιτσα εμφανίστηκαν φορτηγά που λειτουργούν ως κινούμενα παντοπωλεία όπου πωλούνται βασικά είδη διατροφής. Τέτοια φορτηγά θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις σερβικές περιοχές ώστε οι πολίτες να μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγαθά, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κοσόβου. Τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ωστόσο ότι για την ώρα οι Σέρβοι πολίτες αρνούνται να ψωνίσουν από αυτά τα ιδιόμορφα καταστήματα της κυβέρνησης του Κοσόβου.