Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ: Στην τελευταία απογραφή καταγράφηκαν Αρειανοί και Εσκιμώοι, όχι ‘Μακεδόνες’…

 
Ποια είναι ακριβώς τα προβλήματα  των ανθρώπων της λεγόμενης ‘μακεδονικής μειονότητας’ στη Βουλγαρία;
Μπορείτε να μου πείτε τα προβλήματά τους», είπε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και πρόεδρος του VMRO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.
 
Το ερώτημα ήταν η λεγόμενη ‘Μακεδονική Μειονότητα' στη Βουλγαρία, που τελευταία, το Συμβούλιο της Ευρώπης, κάλεσε τη Βουλγαρία να σεβαστεί τα δικαιώματα της  Σλαβομακεδονικής μειονότητας.
 
«Λένε ότι είναι μέλη μια οργάνωσης που ονομάζεται «ΟΜΟ Ίλιντεν-Πιρίν». Στη Βουλγαρία μόνο μία ομάδα ανθρώπων υπάρχει που μιλά για τα θέματα αυτά και ο ρόλος της ποιος είναι; 
Η «ΟΜΟ Ίλιντεν-Πιρίν» δημιουργήθηκε στη γιουγκοσλαβική πρεσβεία τη δεκαετία  του ’90, όταν υπήρχε ακόμη η Γιουγκοσλαβία. 
Λυπούμαστε, αλλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει η Βουλγαρία μια οργάνωση που δημιούργησε μια ξένη χώρα», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.
Ο δημοσιογράφος τον διέκοψε ρωτώντας τον, ότι μιλά για τους ανθρώπους όχι για την Οργάνωση.
«Κοίτα, στην τελευταία απογραφή στη Βουλγαρία, υπήρξαν εκείνοι που καταγράφηκαν ως Αρειανοί και Εσκιμώοι… υπάρχουν αρκετές χιλιάδες από αυτούς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει μειονότητα;
 
» Συγνώμη, έως τώρα λέμε ότι μέχρι το 1944 δεν υπήρχε ξεχωριστό μακεδονικό έθνος. Για τι είδους μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία μιλάμε; Όταν αυτή η εθνική ταυτότητα,  της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δημιουργήθηκε στη Γιουγκοσλαβία;», τόνισε ο Καρακατσάνοφ.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι «η Βουλγαρία έχει ένα σύνταγμα και κρατική υπόσταση και μια ιστορική παράδοση περισσότερα από 1400 χρόνια. 
«Το βουλγαρικό σύνταγμα δεν αναγνωρίζει τις κολλεκτίβες, δηλαδή δικαιώματα μειονοτήτων, αλλά κάθε πολίτης έχει δικαιώματα βάσει της απλής λογικής ότι είναι πολίτης του βουλγαρικού κράτους».
Ο Καρακατσάνοφ επεσήμανε το παράδειγμα των Τούρκων:
 
«Στη Βουλγαρία υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο Βούλγαροι που μιλούν τουρκικά, αλλά δεν αναγνωρίζονται ως μειονότητα και έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους πολίτες της Βουλγαρίας».
Η παρατήρηση του δημοσιογράφου ήταν ότι οι Σλαβομακεδόνες στη Βουλγαρία δεν έχουν το δικαίωμα να μάθουν ‘μακεδονικά’ και ο Καρακατσάνοφ απάντησε: 
 
«Ποια μακεδονική γλώσσα  να διδαχθεί; Τι μακεδονικά να μάθει κανείς στη Μακεδονία του Πιρίν ή τη Βουλγαρία;
 Αυτή η γλώσσα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στη Βουλγαρία, είναι μια γλώσσα που δεν δημιουργήθηκε εδώ αλλά στα Σκόπια. 
Εάν ένας θέλει να την μάθει, μπορεί όπως μαθαίνει τα αγγλικά και τα γαλλικά, τα γερμανικά, κανένα πρόβλημα. 

Πάλι, θα πω ότι έχουμε εδώ 500 χιλιάδες Τούρκους, αλλά δεν υπάρχει υποχρεωτικό μάθημα της τουρκικής γλώσσας», δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας.
Σημείωσε ότι η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης «δεν αποτελεί πρόβλημα», διότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να φτύνει τη δικής της ιστορία και έχει εθνική αξιοπρέπεια που δεν επιλύεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά βρίσκεται στο κεφάλι και στην καρδιά κάθε Βούλγαρου.
 

infomax.mk, kanal 5 com.mk,