Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Περιθώρια ανοχής των ελληνικών θέσεων απο την Ρωσία δεν υπάρχουν, η απόλυτη θέση μας προς την Δύση έδωσε το προβάδισμα στον Ερντογάν!

 
 
Η Μόσχα στρώνει χαλί στον «σουλτάνο» για τα Sukhoi!
Η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει ακόμα κυρώσεις προς την Αγκυρα
Από τη
Θεανώ Καρούτα
 
Μια ανοιχτή αγκαλιά -απάντηση στην πλάτη που γύρισαν οι ΗΠΑ- προσφέρει η Μόσχα στην Αγκυρα, την ώρα που οι Αμερικανοί ζυγίζουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στους Τούρκους αναφορικά με την πολυδαίδαλη -όπως έχει εξελιχθεί- υπόθεση της απόκτησης των F-35. 
Tην ώρα λοιπόν που η Ουάσινγκτον εξετάζει τα επόμενα βήματά της, οι Ρώσοι προτείνουν στους γείτονες deal και για την προμήθεια Sukhoi. Συγκεκριμένα, ο ρωσικός κολοσσός της βιομηχανίας όπλων Rostec απηύθυνε κάλεσμα -διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου Σεργκέι Τσεμέζοφ- προς την Τουρκία προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi SU-35, μόλις λίγες ώρες μετά την επίσημη αποπομπή της Αγκυρας από το πρόγραμμα των F-35, εξαιτίας της οποίας οι τουρκικές εταιρίες αμυντικής βιομηχανίας πρόκειται να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τσεμέζοφ δήλωσε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί τους για την προμήθεια των SU-35s», ενώ δεν σχολίασε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κορύφωνε την ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον - Αγκυρας.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε χθες τους δημοσιογράφους πως προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας, ενώ λίγο νωρίτερα η Ελεν Λορντ, αναπληρώτρια υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, είχε διευκρινίσει πως η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 θα έχει τερματιστεί έως τα τέλη Μαρτίου του 2020.
Η Λορντ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Αγκυρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Αμερικανό σύμβουλο Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση των ΗΠΑ, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «μονομερές μέτρο που αντίκειται στο πνεύμα του ΝΑΤΟ».
Η διπλωματία της Τουρκίας χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση των ΗΠΑ και προέτρεψε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει την απόφαση. Σε πιο κατηγορηματικό τόνο, ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ τόνισε πως η Αγκυρα συνεχίζει να εξετάζει τις εναλλακτικές οδούς για τα εξοπλιστικά της.
«Αν κλείσει μια πόρτα, θα ανοίξει άλλη, μπορεί να δημιουργήσουμε τη δική μας πόρτα, κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι» είπε ο Ντεμίρ σε δημοσιογράφους.