Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Τους χρεώνουν με fake news την εγκληματικότητα, το να ζητάς την κανονικότητα μάλλον θεωρήσε και περιθωριακός

 
Παρίσι: Αύξηση εγκληματικότητας λόγω Κίτρινων Γιλέκων
Από το περασμένο φθινόπωρο τα Κίτρινα Γιλέκα μονοπωλούν
σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο το ενδιαφέρον και την προσοχή της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού.
 Έτσι αυξάνεται όμως στα πέριξ η εγκληματικότητα και η παρανομία.
Μια βόλτα σε μια λαϊκή που γίνεται κάθε Σάββατο κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της γαλλικής πρωτεύουσας, στα βόρεια της πόλης, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Εκατοντάδες μικροπωλητές, πολύ περισσότεροι απ' ό,τι στο παρελθόν, συνωστίζονται πλέον για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Όπως σημειώνει ο Ζαν-Ραφαέλ Μπουρς, πρόεδρος της πρωτοβουλίας πολιτών Action Barbés που αναλαμβάνει δράσεις για μια πιο ασφαλή και καθαρή γειτονιά στο Barbés: «Αυτά τα κασόνια που βλέπετε εδώ ανήκουν σε έναν παράνομο μικροπωλητή ο οποίος τα στοίβαξε κάθετα γιατί πλησίαζε το προσωπικό ασφαλείας του δήμου. Μόλις φύγουν θα εμφανιστεί και πάλι».
Άφαντοι οι αστυνομικοί
Αυτό που δεν γνωρίζει ο μικροπωλητής είναι ότι το προσωπικό ασφαλείας δεν έχει το δικαίωμα να κατασχέσει το εμπόρευμά του καθώς αυτό εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της αστυνομίας. Σε γειτονιές όπως αυτή όμως οι αστυνομικοί έχουν γίνει από το περασμένο φθινόπωρο «είδος προς εξαφάνιση». Οι περισσότεροι καλούνται να συνδράμουν κάθε Σαββατοκύριακο τους συναδέλφους στο κέντρο του Παρισιού που αστυνομεύουν τις δράσεις των Κίτρινων Γιλέκων.
Έτσι όμως πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα στα προάστια, σημειώνει ο Ζαν-Ραφαέλ Μπουρς: «Ο υπερβολικός αριθμός μικροπωλητών προκαλεί κομφούζιο το οποίο εκμεταλλεύονται επιτήδειοι. Αυτό διώχνει τους πελάτες με αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι νόμιμοι μικροπωλητές. Μπορεί η λαϊκή να φαίνεται γεμάτη, αλλά έχει πολύ λιγότερους πελάτες. Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι έμποροι εγκαταλείπουν την αγορά».
Αύξηση κλοπών και σεξουαλικών επιθέσεων
Το πρόβλημα με τους τσαντάκηδες δεν περιορίζεται μόνον στις βόρειες περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας. Σε όλο το Παρίσι καταγράφεται τελευταία ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της αστυνομίας που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμος του Παρισιού οι μηνύσεις για κλοπή έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο ενώ για διαρρήξεις κατά 11%. Στο μετρό καταγράφηκαν 70% περισσότερες ληστείες και σεξουαλικές επιθέσεις. Οι πολίτες έχουν γίνει τα «παράπλευρα θύματα της κρίσης των Κίτρινων Γιλέκων», αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε ο δήμος στον υπουργό Εσωτερικών.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ωστόσο ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, δεξί χέρι της δημάρχου, επισήμανε ότι υπάρχουν και διαρθρωτικά προβλήματα: «Κυρίως στα αστυνομικά τμήματα των προβληματικών συνοικιών υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Η κρίση των Κίτρινων Γιλέκων επιδεινώνει τη δύσκολη κατάσταση». Ο δήμος υπόσχεται τώρα να προχωρήσει στη συγκρότηση δημοτικής αστυνομίας.
Πηγή: Deutsche Welle
https://www.zougla.gr/kosmos/article/parisi-afksisi-eglimatikotitas-logo-kitrinon-gilekon