Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Έντονη διαμαρτυρία της Ιερής Κοινότητας στον Κατρούγκαλο για επίσκεψη ουκρανού ιεράρχη

 
Στις 6 Ιανουαρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέδωσε τον τόμο της αυτοκεφαλίας, στη νεοϊδρυθείσα ουκρανική εκκλησία.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ίδρυση της νέας δομής.
Την έντονη διαμαρτυρία της αναφορικά με την επίσκεψη ιεράρχη της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας εξέφρασε με επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, η Ιερή Κοινότητα.
Στην επιστολή, όπως αναφέρει το romfea.gr, κοινοποιείται σχετικό δημοσίευμα για την επίσκεψη του «Μητροπολίτη Λούτσκ και Βόλιν Μιχαήλ στο Άγιον Όρος».
Κάνει λόγο για προκλητική ενέργεια της αντιπροσωπείας που κρατούσε σημαίες της Ουκρανίας ψέλνοντας μέσα στο Άγιο Όρος τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.
«Η τοιαύτη ενέργεια του εν λόγω Μητροπολίτου, μετά την επίσκεψή του εις την Ιερά Επιστασία, συνιστά παραβιάση του άρθρου 184 του Καταστατικού Χάρτου Αγίου Όρους, δι ου “πάσα προσηλυτιστική και προπαγανδιστική ενέργεια ηθική, θρησκευτική, εκκλησιαστική, κοινωνική, εθνικιστική και οιασδήποτε άλλης φύσεως τοιαύτη εν Αγίω Όρει”, απαγορεύεται απολύτως επί ποινής απελάσεως» αναφέρεται στην επιστολή.
Χαρακτηρίζουν μάλιστα την ενέργεια αυτή «ασυμβίβαστη» προς το ησυχαστικό, πνευματικό και ιερό χαρακτήρα «του Αγιωνύμου ημών Τόπου και την υπερχιλιετή παράδοση αυτού». Στην επιστολή αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή «δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο δια την επανάληψη τοιούτων ενεργειών εξ οιαδήποτε πλευράς προερχομένων και την μεταφορά εθνικιστικών διενέξεων εν αυτώ, και αντίκειται παντελώς εις τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους».
Ζητείται από τον υπουργό Εξωτερικών να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης τέτοιων ενεργειών προκειμένου να παραμείνει αλώβητος ο χαρακτήρας του Ιερού Τόπου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δεν έγινε αποδεκτή αντιπροσωπεία της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας σε μοναστήρια του Αγίου Όρους
Στις 6 Ιανουαρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης παρέδωσε τον τόμο της αυτοκεφαλίας, στη νεοϊδρυθείσα ουκρανική εκκλησία.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ίδρυση της νέας δομής της εκκλησίας στην Ουκρανία και την απόφαση της Κωνσταντινούπολης να της χορηγήσει αυτοκεφαλία.
Το Πατριαρχείο της Μόσχας περιέγραψε την κατάσταση ως «νομιμοποίηση του σχίσματος», τονίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια χριστιανών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.
 
https://sputniknews.gr/ellada/201907023885970-agio-oros-oukrania-nea-ekklhsia-diamartyria/