Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Το «βρόμικο σχέδιο» του Βερολίνου για τα Βαλκάνια

 
 
Μυστική ομάδα στα Σκόπια σαμποτάρει την προσέγγιση Σερβίας - Κοσόβου
Το μακρύ χέρι του Βερολίνου ακόμη μια φορά επιχειρεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Βαλκανική Χερσόνησο
- στην πάντα ευαίσθητη και, κυρίως, εύφλεκτη περιοχή, όπου, κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν είχε επίσης επηρεάσει τις καταστάσεις, τα γεγονότα οδήγησαν στον διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας με τις γνωστές συνέπειες. 
Αυτή τη φορά οι Σέρβοι -ξανά- προειδοποιούν πως υπάρχουν κύκλοι που επεξεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης, κύκλοι που καλοβλέπουν μια εξέλιξη που την «επόμενη μέρα» θα περιελάμβανε σε έναν νέο χάρτη της περιοχής τη «Μεγάλη Αλβανία».
Επιδιώξεις
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο Μίλοβαν Ντρέτσουν, πρόσφατα μια ισχυρή ομάδα πληροφοριών που συγκροτήθηκε στα Σκόπια έχει σκοπό της να εμποδίσει την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Σε μια χρονική στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία οι σχέσεις Σέρβων και Κοσοβάρων κρέμονται από μια λεπτή κλωστή, και ενώ οι αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου φροντίζουν διαρκώς να ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της έντασης.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Kurir» ο Ντρέτσουν ανέφερε πως «πριν από δύο μήνες στα Σκόπια συγκροτήθηκε ισχυρή ομάδα πληροφοριών που εργάζεται μυστικά για μεγάλο δυτικοευρωπαϊκό εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων»!
Σημείωσε ακόμη με νόημα ότι «σκοπός της ομάδας αυτής είναι να εμποδίσει την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Αυτή η ομάδα διοικείται από ερευνητές από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Γερμανία και την Αλβανία. Τα Σκόπια έχουν γίνει ισχυρό κέντρο πληροφοριών για την καταπολέμηση των κρατικών συμφερόντων της Σερβίας».
«Οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση λοιπόν είναι ο κύριος πυλώνας σταθεροποίησης στην περιοχή. Η έλλειψη συμβιβασμού μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας προετοιμάζει πεδίο νέων συγκρούσεων στην περιοχή και τη δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας”» τόνισε, επίσης, ο Ντρέτσουν, ο οποίος είναι μέλος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του υπουργού Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς.
Ταυτόχρονα, και σύμφωνα με δημοσίευμα βουλγαρικής ιστοσελίδας, ο Σέρβος βουλευτής υποστηρίζει ότι οι Αρχές των Σκοπίων γνωρίζουν τη λειτουργία αυτής της ομάδας, η οποία εξ ολοκλήρου βλάπτει τα συμφέροντα της Σερβίας.
«Τι μπορούν να κάνουν; Να συλλέγουν πληροφορίες και να διαδίδουν παραπληροφόρηση. Αυτή η ομάδα δεν έχει στόχο να προστατεύει τα συμφέροντά μας, αλλά εργάζεται εναντίον μας. Δεν είναι ακίνδυνη. Μπορούν να δημιουργήσουν μέσα ενημέρωσης και να προκαλέσουν πολιτικές ανατροπές, ακόμη και συγκρούσεις» λέει ο Μίλοβαν Ντρέτσουν.
Από την πλευρά της πάντως -κι αυτό έχει το νόημά του- η κυβέρνηση των Σκοπίων αφήνει ασχολίαστους τους σερβικούς ισχυρισμούς.