Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Αρπαγή βιομετρικών δεδομένων, προσοχή εν'όψη νέων ταυτοτήτων!


FaceApp: Στο "μικροσκόπιο" του FBI η χρήση των βιομετρικών δεδομένων από τους Ρώσους


Αφού η μανία του FaceApp ξετρέλανε εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο, στην συνέχεια επικράτησε πανικός για τον τρόπο χρήσης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών από την εφαρμογή. Στις ΗΠΑ κατατέθηκε αίτημα για έρευνα από το FBI για την ρωσικής προέλευσης εφαρμογή. Πόσο βάσιμες είναι όλες αυτές οι υποψίες και πόσο κινδυνεύουν οι χρήστες;
                                           Το FaceApp, η αμφιλεγόμενη εφαρμογή που κατάφερε να γίνει το viral του μήνα δείχνοντάς μας πως θα μοιάζουμε ηλικιωμένοι, βρίσκεται από χθες στο επίκεντρο, σχετικά με το αν και κατά πόσο συνιστά τελικά απειλή για την ιδιωτικότητα των χρηστών. Χτες 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το εάν η εφαρμογή αποτελεί απειλή για την ιδιωτική ζωή. Η απάντηση, σύμφωνα με το Forbes που ήταν και εκείνο που πρωτοστάτησε με δημοσιεύματα και αναλύσεις του στη συζήτηση, είναι σχετικά απλή: "Όχι το FaceApp δεν παίρνει φωτογραφίες του προσώπου σας και τις στέλνει πίσω στη Ρωσία για κάποιο κακόβουλο σχέδιο. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία".
Σχεδόν κανείς δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη διαδικτυακή "μανία" της εβδομάδας, πρωτοστατούντων των απανταχού celebrities που έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή. Μία μέρα μετά το διαδικτυακό χαμό και τη συζήτηση που άνοιξε στη συνέχεια, οι ανησυχίες μετατοπίζονται πλέον από το θέμα της προστασίας της ιδιωτικότητας σε αυτό της εθνικής ασφάλειας. Κι ενώ το FaceApp έχει πλέον συγκεντρώσει φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα τουλάχιστον 150 εκατ. ανθρώπων, Chuck Schumer ηγετικό στέλεχος των Δημακρατικών στις ΗΠΑ, καλεί το FBI και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου FTC να ξεκινήσουν έρευνα για τη ρωσική εφαρμογή.


 
Ο γερουσιαστής ζήτησε έρευνα για ενδεχόμενα "σκοτεινα σημεία" αναφορικά με τη χρήση δεδομένων των χρηστών. Διερωτάται δε αν τα δεδομένα των Αμερικανών πολιτών θα αποσταλούν, αποθηκευτούν και χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία και συγκεκριμένα εάν "η πλήρης και αμετάκλητη πρόσβαση σε προσωπικές φωτογραφίες και δεδομένα αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής των εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ. Η θέση της FaceApp στη Ρωσία εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς και πότε η εταιρεία παρέχει σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένων και ξένων χωρών, πρόσβαση στα δεδομένα των πολιτών των ΗΠΑ".
Κλείνει δε την επιστολή του συνδέοντας τις ανησυχίες για το FaceApp με την συζήτηση που έχει ανοίξει για τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη αναγνώριση προσώπων. "Είναι σημαντικό οι χρήστες να έχουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι τα προσωπικά και βιομετρικά δεδομένα τους παραμένουν ασφαλή ακόμα και από εχθρικά ξένα κράτη".
Δεν υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για το FaceApp και όπως επισημαίνει το TechCrunch "οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του Schumer, αν επιλέξουμε να τις πιστέψουμε, είναι ότι τα δεδομένα των χρηστών δεν αποστέλλονται στη Ρωσία, η εφαρμογή δεν παρακολουθεί τους χρήστες και συνήθως δεν μπορεί, δεν πουλάει τα δεδομένα σε τρίτους και διαγράφει τις περισσότερες φωτογραφίες μέσα σε 48 ώρες".
Το FaceApp δεν κάνει κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν άλλες viral εφαρμογές. Παίρνει μία φωτογραφία, τη χειρίζεται για τη διασκέδαση των χρηστών και των φίλων τους και ενθαρρύνει την κοινή χρήση της στα κοινωνικά δίκτυα.
Υπάρχει βεβαίως και ένα ένα ευρύτερο ζήτημα γύρω από την πρόσβαση και τη δημιουργία εσόδων από τα δεδομένα των χρηστών των κοινωνικών δικτύων. Και οι χρήστες θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τα likes σε Facebook και SnapChat παρά από μια απλή εφαρμογή, δεδομένης της τεράστιας κλίμακας και του όγκου των δεδομένων.
Πέρα από αυτή την τρέλα (και όσες κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους στα social media) υπάρχει ένα ευρύ φάσμα άλλων απειλών στον κυβερνοχώρο που συμπεριλαμβάνουν εφαρμογές που εμφυτεύουν κακόβουλο λογισμικό, αποκτούν πρόσβαση σε δεδομένα και εκμεταλλεύονται αδυναμίες. Και όλες αυτές οι απειλές γίνονται πιο έξυπνες και είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν μέρα με την μέρα.
Τον περασμένο μήνα μια νέα έρευνα αποκάλυψε πως χιλιάδες επικίνδυνες εφαρμογές που "κρύβονται" στο Google Play, εξαπατούν τους χρήστες καθώς μιμούνται άλλες δημοφιλείς. Οι εφαρμογές που γίνονται viral όπως η FaceApp δεν είναι από αυτές που προκαλούν ανησυχία. Η είδηση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, πως η Microsoft προειδοποίησε 10.000 επιχειρηματίες και μεμονωμένους πελάτες ότι έχουν δεχτεί επίθεση από χάκερ πέρυσι, θα έπρεπε για παράδειγμα να προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από το FaceApp ή κάποια παρόμοια εφαρμογή.
https://www.news247.gr/technologia/faceapp-sto-mikroskopio-toy-fbi-i-chrisi-ton-viometrikon-dedomenon-apo-toys-rosoys.7476336.html