Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Ανθρωπιστική κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Κραυγή αγωνίας από την Ορθόδοξη Εκκλησία



Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου κρούει η Εκκλησία της Σερβίας και η Ιερά Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης που εδρεύει στην Γκρατσάνιτσα απευθύνει έκκληση για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, είναι «χειρότερη από αυτή που επικρατούσε κατά τη διάρκεια του πολέμου»
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια προκλήθηκε από την απόφαση της αρχής του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει φόρο 100% σε όλα τα προϊόντα που προέρχονται από την κεντρική Σερβία, καθώς και άλλα περιοριστικά μέτρα στην Πρίστινα.
Ως εκ τούτου η Εκκλησία καλεί τις οργανώσεις να οργανώσουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τον σερβικό πληθυσμό.
Η εκκλησία κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση των κανόνων ελεύθερου εμπορίου αλλά και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Καταγγέλλει επίσης ότι οι αρχές της Πρίστινα προχώρησαν σε μαζικές καταστροφές σερβικών προϊόντων.
«Επί του παρόντος, η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι απειλητικά ανησυχητική, ιδίως για τους πιο φτωχούς και κοινωνικά ευάλωτους κατοίκους» αναφέρει η Ιερά Επισκοπή, προσθέτοντας ότι σε καθημερινά συσσίτια παρέχει τροφή σε περίπου 2000 ανθρώπους, αριθμός ο οποίος αυξάνεται.
«Περιμένουμε άμεσα ανταπόκριση σε αυτή την έκκληση προς τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, ιδιαίτερα τον Ερυθρό Σταυρό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» τονίζεται και προστίθεται:
«Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η έκκλησή μας δεν αποτελεί καμία παρέμβαση στην πολιτική, αλλά είναι κυρίως μια αντίδραση στην άνευ προηγουμένου κατάχρηση εξουσίας εναντίον αθώων πληθυσμών. Μια αντίδραση στα περιοριστικά μέτρα που στερούν θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα. Αναμένουμε επίσης ότι οι διεθνείς θεσμοί θα αναταποκριθούν άμεσα σε αυτή την κατάσταση και θα βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών της»
Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ρασίμ Λιάιτς εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι οι βόρειες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας των δασμών.
Το Κοσσυφοπέδιο εισήγαγε δασμούς για εμπορεύματα που προέρχονται από δύο πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, τη Σερβία καθώς και τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη.
«Μας είπαν σήμερα το πρωί ότι [οι άνθρωποι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο] στερούνται κυρίως γάλα, λαχανικά και φρούτα. Άλλα αγαθά εξαντλούνται επίσης, πολλοί έμποροι λένε ότι δεν ξέρουν τι θα συμβεί μετά από αυτή την εβδομάδα. Θα προσπαθήσουμε ώστε η πολιτική και οικονομική κρίση, να μην μετατραπεί σε ανθρωπιστική και θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους όλα τα απαραίτητα», δήλωσε ο Ρασίμ Λιάιτς.
Την περασμένη Δευτέρα τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα αρτοποιεία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο που ανήκουν σε Σέρβους έκλεισαν τις πόρτες τους σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή των δασμών.

Η κίνηση αυτή οδηγεί σε νέο αδιέξοδο τις συνομιλίες για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που θεωρείται αποφασιστικής σημασίας εάν και οι δύο χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι εξαγωγές της Σερβίας προς το Κοσσυφοπέδιο ανέρχονται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ (448 εκατομμύρια λίρες στερλίνες) ετησίως. Το Κοσσυφοπέδιο εισάγει επίσης από το γειτονικό Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και την Αλβανία.