Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Οικουμενικός Πατριάρχης: ''Η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναγνωρίσει πρώτη την Εκκλησία της Ουκρανίας''

 
Συνέντευξη στο ουκρανικό πρακτορείο TSN και τον δημοσιογράφο Σεργκέι Καλτσένκο, παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε σε ερώτησεις που αφορούν την κατάσταση στην Ουκρανία, την Αυτοκεφαλία, τον Φιλάρετο, την αναγνώριση της νέας Αυτοκεφάλης Εκκλησίας, καθώς και το ρόλο της Μόσχας.
"Ελπίζουμε ότι οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, σύντομα θα αναγνωρίσουν την Εκκλησία της Ουκρανίας. Προσευχόμαστε και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει αργά η γρήγορα, αν βέβαια δεν υπάρξει καμία πολιτική πιέση" - ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρθολομαίος.
Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσθεσε: "Η πρώτη Εκκλησία που θα αναγνωρίσει την Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα είναι η αδελφή Εκκλησία της Ελλάδος".
Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στα αποκλειστικά προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και στην Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Διονυσίου Δ' του 1686.
"Οι αδελφοί μας Ουκρανοί είχαν φτάσει σε σημείο να παραπονιούνται συνέχεια ότι θέλουν ανεξάρτητη Εκκλησία. Το ίδιο αίτημα λάβαμε κατ΄επανάληψη από την πολιτική ηγεσία της χώρας. Επομένως, μετά από πολλά χρόνια προσευχών και προσπαθειών μέσω διαλόγου, βρήκαμε τους ανθρώπους που άξιζαν να λάβουν την αυτοκεφαλία" - τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Σύμφωνα όμως με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η αυτοκεφαλία στην Ουκρανία δεν διαφέρει από την αυτοκεφαλία άλλων τοπικών Εκκλησιών, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η νέα Τοπική Εκκλησία είναι ανεξάρτητη.
Σχετικά με τις ενέργειες του επίτιμου "Πατριάρχη" Φιλάρετου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την λύπη του, λέγοντας ότι "έπρεπε να γίνει ο μέντορας του πνευματικού του γιού, αλλά επέλεξε τον λανθασμένο τρόπο".
Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε γνωστό ότι την ημέρα της εορτής του βαπτίσματος των Ρως, η επίσημη Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου θα μεταφέρει τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.