Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Κύπρος, Καστελλόριζο και S-400: Τρία στοιχεία της νέας μεγάλης στρατηγικής της Τουρκίας

 
 
Η Μεγάλη Στρατηγική
Η Τουρκία  έχει δημιουργήσει τη μεγάλη στρατηγική της τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ανεξάρτητα από την πολιτική άποψη, όλα και τα 81 εκατομμύρια άνθρωποι, πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία του προβλήματος της Ανατολικής Μεσογείου και θα πρέπει να την προστατεύσουν σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο» - Ahmet Sefa Özkaya  
Έτσι, σημαντική η στρατηγική κατεύθυνση της Τουρκίας για τα επόμενα 40-50 χρόνια  έχει στραφεί προς την Ανατολική Μεσόγειο.
 
Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό, όπως είναι γνωστό, είναι οι πηγές ενέργειας. Οι περισσότεροι από αυτούς του πόρους βρίσκονται κάτω από το βυθό της θάλασσας γύρω από τα νησιά Κύπρος και Καστελλόριζο.
Τα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετρελαίου, εκτιμούνται ότι αξίζουν περί τα  $ 3 τρισεκατομμύρια, είναι τώρα ένα από τα τρία μεγαλύτερα αποθέματα του κόσμου.
Τα τρία κύρια κέντρα όπου εστιάζονται οι μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις και μεγάλες στρατηγικές είναι: η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Αρκτική, η Ανατολική Μεσόγειος.
 
Η έξοδος από τη χαοτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα είναι σημαντική στο βαθμό που θα προσφέρει σημαντικό όφελος στην κυριαρχία της Ανατολικής Μεσογείου. Αν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν φέρει αποτελέσματα για την Ανατολική Μεσόγειο, ή μέρος των προσπαθειών,  τότε θα δαπανηθούν πόροι μάταια.
 
Έτσι, ποια είναι η Ανατολική Μεσόγειος με την Τουρκία;
Η Ανατολική Μεσόγειος από το 2019 δεν είναι απλά ένας στρατηγικός στόχος, αλλά ο μεγάλος στρατηγικός στόχος της Τουρκίας.
Για την Τουρκία το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα πρέπει να είναι η Ανατολική Μεσόγειος, θα πρέπει να αρθεί από τον ύπνο για την Ανατολική Μεσόγειο.
 
Γιατί;
 
 Επειδή οι κυβερνήσεις χτίζουν τους πρωταρχικούς τους σκοπούς για την ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων  τους για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Ένα από τα βασικά στοιχεία από αυτά είναι η οικονομία.
Με αυτήν την έννοια, οι δικαιοδοσίες της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο και τα οικονομικά δικαιώματα που παρέχει το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να είναι στην ατζέντα προτεραιότητας της Τουρκίας.
 Ο λόγος για τον οποίο έχουμε επιστήσει την προσοχή στο θέμα αυτό πριν από λίγο καιρό θα γίνει καλύτερα κατανοητό  μετά από 30 με 40 χρόνια.
 
Η τουρκική ΑΟΖ
 
Αν κοιτάξουμε τα χαρακτηριστικά της γεωγραφίας και υδρογραφίας, η Τουρκία έχει ορισμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από κοινού με την τουρκική Κύπρο. Δύο βασικά στοιχεία είναι η ανακοίνωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και η δημιουργία βάσης στην Κύπρο.
Η λήψη μέτρων πριν από την έναρξη της πολιορκίας, μπορεί να αποτρέψει την πρόωρη πρόληψη πιθανής επίθεσης από την άλλη πλευρά. Η πιθανή επίθεση θα γίνει μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Ίσως σε πέντε χρόνια αργότερα, το ζήτημα που θα συζητείται το 2024 θα είναι εάν τα μέρη έχουν ή δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ενώ εκείνοι που δεν μπόρεσαν να λάβουν αυτά τα μέτρα θα κρίνουν τον εαυτό τους γιατί θα έχουν αργοπορήσει.
 Η ανακοίνωση της ΑΟΖ ως πολιτικής απόφασης θα διασφαλίσει την ενίσχυση της θέσης μας  σε μεγάλο στρατηγικό επίπεδο.
 
Τα κέρδη σε πολιτικό επίπεδο στη μεγάλη στρατηγική της Τουρκίας
Είπαμε προηγουμένως ότι η Τουρκία πρέπει να χτίσει τουλάχιστον μία βάση στην Κύπρο.
Είναι σαφές ότι αυτή η βάση θα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς ενδιαφερόμενους καθώς και σε δυνητικούς ανταγωνιστές.
 Η βάση με μια αεροπορική δύναμη που θα εγκατασταθεί στην Κύπρο, μπορεί να προσφέρει την άμεση ανύψωση μη επανδρωμένων  αεροσκαφών χωρίς εξοπλισμό και όπλα για τον έλεγχό μας.
Όμως, παρά του γεγονότος ότι βρίσκεται εντός του εύρους του πυραυλικού πυροβολικού φαίνεται πιο ενδεδειγμένο  να δημιουργηθεί αυτή η βάση ως αποθεματικό και όχι ως στήριγμα.
Η Τουρκία, εκτός από τα στρατιωτικά προληπτικά μέτρα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο, βλέπουμε ότι μπορεί να κάνει σημαντικές κινήσεις.
Τουλάχιστον αυτή είναι η άποψη της άλλης πλευράς.
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Ευάγγελος  Αποστολάκης για ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία απάντησε ότι το Καστελλόριζο  είναι σημαντικό για εμάς.
Εάν οι Τούρκοι πρόκειται να κάνουν γεώτρηση στο Καστελλόριζο, η κατάσταση δεν θα είναι τόσο καλή […]. Οι υποστηρικτικές χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, όπου έχουμε υπογράψει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας δεν είναι παρούσες και δεν μας παρέχουν μεγάλη εμπιστοσύνη. Εάν μας υποστηρίξουν, αυτό πρέπει να γίνει τώρα στη διαδικασία των πραγμάτων. Ήδη η Ελλάδα εισέρχεται κάτω από την ομπρέλα των S-400”.
Ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Αποστολάκης, ανακοίνωσε δια στόματος του, ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να χαλάσουν τη σχέση τους με την Τουρκία υπέρ της Ελλάδας, και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα παρόμοιο σύστημα αεράμυνας S-400 στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και μεταξύ των άλλων ανέφερε, επίσης, ότι η οικονομική κατάσταση δεν του επιτρέπει να αγοράσει ένα τέτοιο σύστημα.
 
Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την αποφασιστικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο
 
Η Τουρκία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο  τη θέση της από την άποψη του διεθνούς δικαίου, όταν ανακοινώσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
 
Όταν η Τουρκία ανοίξει μια ναυτική - αεροπορική βάση στην Κύπρο, η θέση της θα ενισχυθεί, και θα αναγκάσει την ελληνική κυπριακή πλευρά να αντιμετωπίσει την πρόταση να ‘καθίσει στο τραπέζι’.
Με την πολιτική της βούληση η Τουρκία, θα συνεχίσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε σε περιόδους ειρήνης ή πολέμου θα είναι αποτελεσματική, ως μεγάλη στρατιωτική, γεωπολιτική δύναμη.
Sefa Özkaya είναι ειδικός στην Ιστορία του Πολέμου, στην Στρατιωτική Στρατηγική)
 
aa.com.tr/sq