Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Στο πλευρό του Πατριαρχείου Σερβίας η Μόσχα για το Μαυροβούνιο

 
 
Την βαθιά της ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης των Μητροπόλεων του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο, εξέφρασε σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η Ιερά Σύνοδος με δήλωσή της εξέφρασε την αδελφική της στήριξη προς τους Επισκόπους, κληρικούς και πιστούς του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο.
"Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκφράζει βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης των Μητροπόλεων του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο, όπου εδώ και αρκετά χρόνια η ενότητα της Ορθοδοξίας έχει υποφέρει από τη διαιρετική δραστηριότητα της λεγόμενης «Εκκλησίας του Μαυροβουνίου»" αναφέρει μεταξύ άλλων η δήλωση της Ιεράς Συνόδου.
"Στο Μαυροβούνιο, υπήρξε μια ανησυχητική τάση αυξανόμενης πίεσης από τις αρχές στους κανονικούς κληρικούς και πιστούς. Το Συμβούλιο Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στις 9-18 Μαΐου 2019, δήλωσε ότι στο σύγχρονο Μαυροβούνιο γίνονται "προσπάθειες να απομακρυνθούν με τη βία τα προσκυνήματα υπέρ της ανύπαρκτης «Ορθοδόξου Εκκλησίας του Μαυροβουνίου», καθώς και απειλές καταστροφής ορισμένων Ναών. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μ. Ντζουκάνοβιτς σε μια κομματική συγκέντρωση στο Νίκσιτς στις 8 Ιουνίου 2019 εξέφρασε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει την «αποκατάσταση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου»" - προσθέτει σε άλλο σημείο η δήλωση της Ιεράς Συνόδου.
"Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το σχέδιο νόμου για την θρησκευτική ελευθερία και τις πεποιθήσεις και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών οργανώσεων, το οποίο δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου τον Μάιο του 2019 και περιλαμβάνει ορισμένα μέτρα διάκρισης, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης μέρους των περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου Σερβίας, συμπεριλαμβανομένων Ναών και Μοναστηριών. Το Συμβούλιο Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «αντιευρωπαϊκό και αντι-πολιτισμικό», με στόχο τη διάκριση κατά των Επισκοπών του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο και την «άμεση παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας»" - συμπληρώνει η δήλωση της Ιεράς Συνόδου.
Επίσης να αναφερθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Νόμου (Επιτροπή της Βενετίας) εξέφρασε σοβαρές παρατηρήσεις σχετικά με ορισμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου.
"Λαμβάνοντας υπόψιν με ανησυχία τις πρόσφατες πρωτοβουλίες των αρχών του Μαυροβουνίου, τους παροτρύνουμε να σταματήσουν τις διακρίσεις και την υπονόμευση της ενότητας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να εγείρουν τις φωνές τους στην υπεράσπισή της, βλέποντας στην πνευματική παράδοση που χρονολογείται από τον Άγιο Σάββα, το αιώνιο ιστορικό θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε ο Ορθόδοξος πολιτισμός και η κρατική υπόσταση του Μαυροβουνίου" - τονίζει στην δήλωσή της η Ιερά Σύνοδος.
Τέλος η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας υπογραμμίζει: "Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκφράζει την αδελφική στήριξη προς τους Επισκόπους, κληρικούς και όλους τους πιστούς του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο, το οποίο, ακολουθώντας τις αρχές των μεγάλων Αγίων, Σάββα, Βασίλειο του Οστρόγκ, Πέτρου του Τσέτινιε, του Οσίου Ιωαννικίου του εν Σερβία και παρά τις δύσκολες συνθήκες καταπίεσης, να παραμείνουν πιστοί στην αλήθεια της Αγίας Ορθοδοξίας".