Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Αίγυπτος: Ο στρατός σκότωσε 20 φερόμενους ως τζιχαντιστές στο Σινά

 
Έγιναν εντατικά πλήγματα σε ορεινές περιοχές όπου πιστεύεται ότι κρύβονταν τζιχαντιστές, δήλωσε αξιωματικός των αιγυπτιακών σωμάτων ασφαλείας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου εξαπέλυσαν χθες αεροπορικές επιδρομές εναντίον κρησφύγετων τζιχαντιστών στην περιοχή του Σινά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 φερόμενους ως αντάρτες, δήλωσε αξιωματικός των αιγυπτιακών σωμάτων ασφαλείας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Έγιναν εντατικά πλήγματα σε ορεινές περιοχές όπου πιστεύεται ότι κρύβονταν τζιχαντιστές, κατά την ίδια πηγή.

Η πηγή επιβεβαίωσε ότι έγιναν τόσο αεροπορικές επιδρομές όσο και πλήγματα πυροβολικού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 «τρομοκρατικά στοιχεία» που προσπάθησαν να διαφύγουν νότια της πόλης Μπιρ αλ Άμπεντ.

Τα πλήγματα αυτά έγιναν μία ημέρα αφότου τζιχαντιστές σκότωσαν πέντε ανθρώπους σε δύο επιθέσεις στο Σινά. Οι τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν σε ενέδρα στο κεντρικό τμήμα του Σινά. Άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους όταν φερόμενος ως βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κοντά σε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού του στρατού σταθμευμένο σε πιάτσα ταξί στην πόλη Σέιχ Ζουάιντ, τραυματίζοντας έναν νεοσύλλεκτο αστυνομικό κι έναν πολίτη. Τα δύο θύματα υπέκυψαν αργότερα στα τραύματα που υπέστησαν σε νοσοκομείο.
Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις αυτές ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Το βόρειο Σινά χαρακτηρίζεται εστία εξτρεμιστών ισλαμιστών, οι οποίοι έχουν διαπράξει πολλές πολύνεκρες επιθέσεις, κυρίως εναντίον στρατιωτικών και αστυνομικών, στην περιοχή. Οι ενέργειες των εξτρεμιστών πολλαπλασιάστηκαν μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο για δεκαετίες. Κλιμακώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τον Ιούλιο του 2013, όταν ο στρατός έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι, στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος είχε μεν εκλεγεί δημοκρατικά αλλά δίχασε τους Αιγύπτιους.