Μαχητές που εκπαιδεύονται από το ISIS πολεμούν παράλληλα με έναν κρατικό στρατό, αναφέρουν οι Times, αλλά η λεπτομέρεια αυτή περνά απαρατήρητη σε ένα άρθρο που μιλά για το πώς ο Πούτιν αποτελεί τον κοινό εχθρό Ουκρανών και Τσετσένων.
Παρουσιαζόμενο ως μία διεισδυτική ματιά στα κίνητρα που οδηγούν τους Τσετσένους να συμμετάσχουν στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του Κιέβου ενάντια στις αποσχισθείσες δημοκρατίες στα ανατολικά της Ουκρανίας, το άρθρο των Times παραθέτει μερικά αποσπάσματα από ένα μέλος του εθελοντικού τάγματος αποτελούμενου από Τσετσένους.
«Ο Πούτιν είναι ο κοινός μας εχθρός… Αυτός φέρνει το κακό».
Ο Μερκ Μπένετς, ένας συγγραφέας που εναντιώνεται στον Πούτιν, απηχεί το επίσημο μήνυμα του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του, τονίζοντας πως οι επαναστάτες στην Ανατολική Ουκρανία «υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο» και αναφέροντας ότι η Μόσχα «προετοιμάζει μια εισβολή πλήρους κλίμακας».
Αναφέρει επίσης, μια φορά, στο μέσο του κειμένου, ότι ορισμένοι από τους Τσετσένους μαχητές στην Ουκρανία παραδέχονται ότι εκπαιδεύτηκαν με το Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS / ISIL) στο Ιράκ και τη Συρία. Το Κίεβο, γράφει, δεν έχει επίσημους δεσμούς με αυτούς, αλλά έχει επικριθεί επειδή έδειξε ανοχή στις ενέργειές τους.
Έπειτα, σύμφωνα με το RT, το άρθρο συνεχίζει με πιο σημαντικά πράγματα όπως ο τρόπος με τον οποίο ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο, Ραμζάν Καντίροφ, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση την έκφραση του τσετσενικού λαού.
«Θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει ότι δεν ήταν Τσετσένοι που επιτέθηκαν στην Ουκρανία, αλλά το Κρεμλίνο», λέει ο Μανσούρ. «Ο Καντίροφ και ο λαός της Τσετσενίας είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα».
Ο Καντίροφ, ένας ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν και του αγώνα της Ρωσίας ενάντια στην παγκόσμια τρομοκρατία, δεν είναι μια δημοφιλής προσωπικότητα στη Δύση — έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ και γενικά περιγράφεται ως «σκύλος του Πούτιν».
Το τσετσενικό τάγμα στην Ουκρανία — γνωστό ως τάγμα του Σεΐχη Μανσούρ — λειτουργεί αποτελεσματικά εκτός νόμου. Ο ηγέτης του, ο μουσουλμάνος Τσεμπερελόφσκι, λέει ότι δεν εξαρτάται από το στρατό ή την αστυνομία — κάτι που αποτελεί νομικό προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε παραστρατιωτική οργάνωση στη χώρα.
Ακόμα, σε μια συνέντευξη του 2017, μίλησε για την πολύ καλή συνεργασία με τις δυνάμεις του Κιέβου: «Αν υπάρχουν δυσκολίες στον έναν ή τον άλλο τομέα, μας καλούν και βοηθούμε».
Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που αποδεικνύεται η σχέση του τάγματος με τον ISIS. Τον Σεπτέμβριο, η Ουκρανία εκδίωξε έναν από τους μαχητές της ομάδας στη Ρωσία. Ουκρανοί εθνικιστές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βουλευτών, εξοργίστηκαν από την απόφαση του Κιέβου να παραδώσει έναν σύμμαχο σε «εχθρική χώρα».
Εν τω μεταξύ, ο στρατός της Ουκρανίας πρόκειται να λάβει στρατιωτική βοήθεια ύψους 250 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ το 2019 — και καθώς στο παρελθόν αμερικανικής προέλευσης όπλα που προορίζονταν για τον ουκρανικό στρατό κατέληξαν σε χέρια τρομοκρατών, θα απαιτηθεί πρόσθετη προσπάθεια από την πλευρά της Ουάσινγκτον έτσι ώστε να αποσοβηθεί μία επανάληψη του συγκεκριμένου φαινομένου.