Στον καθοριστικό ρόλο των ρωσικών πυραυλικών και αντιαεροπορικών συστημάτων όλων των τύπων, στην εξέλιξη των συγκρούσεων στο συριακό θέατρο επιχειρήσεων, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ.
Το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας Iskander-M της Ρωσίας, τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων Tornado-G, Smerch καθώς και τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300, S-400 και Pantsir-S επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητά τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Συρία, σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Γιούρι Μπορίσοφ.
Ο Μπορίσοφ, ανέφερε πως «γενικά, τα ρωσικά όπλα αποδείχθηκαν αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της συριακής εκστρατείας, επιβεβαιώνοντας τα προηγμένα χαρακτηριστικά και τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα τους, όπως η ευκολία στη χρήση και η αξιοπιστία».
Επιπρόσθετα, ο Μπορίσοφ επεσήμανε πως τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που αναπτύχθηκαν στη Συρία, ανάγκασαν τις αεροπορικές δυνάμεις του συνασπισμού να μειώσουν την ένταση των αεροπορικών επιθέσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
«Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τα οποία αναπτύχθηκαν στη Συρία, πήραν τον έλεγχο της κατάστασης σχεδόν σε ολόκληρο τον εναέριο χώρο της χώρας. Μετά την ανάπτυξη ενός και μόνο τάγματος των συστημάτων S-300B4, σημειώθηκε σημαντική μείωση της έντασης των αεροπορικών επιχειρήσεων των δυνάμεων του συνασπισμού στη βορειοανατολική Συρία», τόνισε.
Ο Μπορίσοφ ξεχώρισε ακόμη την ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος εγγύς προστασίας Pantsir-S και των ταγμάτων αντιαεροπορικού πυροβολικού στη Συρία, τα οποία ανέφερε ότι κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και πυραύλων, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από πυραύλους προερχόμενους από drones.
Τον Σεπτέμβριο, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα λάβει μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των στρατευμάτων της στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων παραδόσεων των συστημάτων S-300 στην αραβική χώρα.
Η συγκεκριμένη δήλωση ακολούθησε τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους Il-20 της Ρωσίας έξω από τις ακτές της Συρίας, γεγονός για το οποίο η Μόσχα θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ.
Νωρίτερα, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 είχε εγκατασταθεί στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Συρία μετά από την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους Su-24 πάνω από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2015.